Timișoara a fost, sâmbătă, gazda unor evenimente comemorative dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, marcând 177 de ani de la Revoluția Maghiară din 1848-1849, una dintre cele mai importante mișcări de eliberare de sub dominația habsburgică.
Ceremonii și momente de reculegere
Manifestările au început cu depuneri de coroane la monumentul de pe Aleea Ghirodei, urmate de un moment de comemorare la bustul revoluționarului Eftimie Murgu, amplasat în apropierea Consiliului Județean Timiș.
De asemenea, participanții au adus omagii și la placa memorială de pe casa lui Klapka György, general născut la Timișoara, care a ajuns ministru al războiului în Ungaria și a fost unul dintre ultimii comandanți care au predat armele în timpul Revoluției.
Un alt moment solemn s-a desfășurat în Cimitirul din Calea Șagului, la mormântul honvezilor (soldații maghiari care au luptat în revoluție).
Punctul principal a fost depunerea de coroane la monumentul „Petőfi Sándor” din cartierul Freidorf.
Monumentul din parcul care poartă numele poetului național al Ungariei, Petőfi Sándor, erou al Revoluţiei de la 1848-1849, a fost inaugurat în data de 10 noiembrie 1912. Monumentul amintește de faptul că la 3 mai 1849, Petőfi a fost ridicat la gradul de căpitan chiar în acest parc.
„Ne-am adunat astăzi aici să onorăm și să cinstim faptele eroice ale celor care, în 1848, au făcut ceea ce au făcut acum 35 de ani timișorenii, adică o revoluție. Și ne-am bătut pentru acest cuvânt drag nouă: libertatea. În 35 de ani de democrație, comunitatea maghiară, împreună cu UDMR, a fost acel echilibru de care viața politică a avut nevoie de fiecare dată. Eu, care sunt în politică de 25 de ani, pot să vă spun că ați avut grijă de fiecare dată când partidele din România au avut anumite derapaje, dumneavoastră ați fost cei care ne-ați atras atenția. Pentru asta, vă mulțumesc și vă rog să o țineți tot așa în continuare. De asemenea, suntem în Banat, unde ne mândrim cu multiculturalitatea, cu toate etniile, cu înțelegerea pe care o avem între noi. De fiecare dată am demonstrat că buna înțelegere dintre noi, de sute de ani, a dus la prosperitatea acestei regiuni. Pot să vă asigur că la Consiliul Județean avem câțiva membri de etnie maghiară, care sunt un model, sunt oameni de bază. Mă mândresc că avem asemenea oameni în comunitatea dumneavoastră”, a spus Alin Popovici, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
Subprefectul Deian Popov a citit mesajul transmis de premierul României, Marcel Ciolacu, iar Peter Tamaș, consulul onorific al Ungariei la Timișoara, a citit mesajul transmis de Viktor Orbán, premierul Ungariei.
Revoluția Maghiară și semnificația sa istorică
Pe 15 martie, comunitatea maghiară comemorează Revoluția din 1848-1849, momentul care a marcat apariția primului Parlament modern al Ungariei. Conflictul a reprezentat o confruntare între curentul liberal revoluționar maghiar și absolutismul Imperiului Habsburgic.
Unul dintre cele mai importante episoade ale Revoluției Maghiare a fost asediul Timișoarei, desfășurat între 11 iunie – 9 august 1849. Această bătălie a fost decisivă, marcând înfrângerea revoluționarilor pe câmpul de luptă.
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni rămâne un simbol al luptei pentru libertate și autodeterminare, fiind marcată anual prin ceremonii și evenimente comemorative.