Acasă Actualitate Ziua Mondială a Hemofiliei, la Buziaș! Invitată special, campioana olimpică Gabriela Szabo

Ziua Mondială a Hemofiliei, la Buziaș! Invitată special, campioana olimpică Gabriela Szabo

DISTRIBUIȚI

Ziua Mondială a Hemofiliei 2023 se desfășoară sub sloganul “Zi de comunitate în spațiu deschis”. Cu acest prilej, Centrul Medical Cristian Șerban Buziaș organizează evenimentul anual “Hemofilia Cros – Astăzi alergi în locul meu, mâine alergăm împreună”, marți, 18 aprilie, începând cu ora 10:00.

O minunată surpriză este prezența la acest eveniment a Gabrielei Szabo, campioana olimpică, eroină a sportului, atletismului românesc, la jocurile olimpice de la Sydney şi în multe alte ocazii.

“Povestea ei reprezintă o sursă de inspirație, motivație pentru generații intregi, inclusiv pentru comunitatea noastră.  Persoanele cu hemofilie şi alte coagulopatii pot fi la rândul lor campioni în cursa vieții, câstigând lupta cu sângerările.  Vă așteptăm cu drag în număr cât mai mare, la acțiunile noastre “Acces pentru toți!”, atenționează organizatorii.

Mesajul Federației Mondiale de Hemofilie pentru această zi este “Acces pentru toți, prevenirea sângerărilor ca standard global de îngrijire și aliniat cu misiunea noastră: Împreună pentru 0 sângerări”.

 

Știai că? Hemofilia este o afecțiune hematologica relativ frecventa, întâlnită la ~1:5000 de bărbați și extrem de rar la femei?

Este caracterizată prin tulburări de coagulare ale sângelui, cu intensitate variabila, de la sângerări minore pana la sângerări care pot amenința viață.

Hemofilia este produsa prin deficienta unor factori de coagulare, datorata unor mutații genice.

Tema anului 2023 este ” Acces pentru toată lumea: Prevenția sângerărilor ca și standard global de îngrijire!”

 

Ce poți face pentru a preveni apariția hemofiliei?

Testul Linea Vita a fost special conceput pentru a analiza riscul de a fi purtător pentru hemofilie A și B, alături de alte 217 afecțiuni genetice severe investigate, frecvente în populația României. Depistarea statusului de purtător te ajuta în planificarea familiala și pentru a lua decizii informate cu privire la viitorul tău și al familiei tale.

 

Cu ce ajută testarea genetica în cazul în care există diagnosticul de hemofilie?

Deși hemofilia poate fi diagnosticată clinic, cunoașterea mutațiilor cauzatoare este esențială pentru o abordare medicala corectă. Tipul mutației poate prezice evoluția bolii și poate indica terapia ideala, deoarece se cunoaște ca anumite variante sunt mai rezistente la anumite tratamente. Pe lângă aceasta, cunoașterea mutației permite stabilirea riscului de recurenta și planificarea familială.

 

Comentarii

comentarii