Acasă Cultura Ziua Mondială a Teatrului la Timișoara

Ziua Mondială a Teatrului la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită, în fiecare an, în data de 27 martie. Astăzi, ne reamintim de contribuția valoroasă pe care teatrul a adus-o în cultură și artă, iar în Timișoara, teatrul a avut un rol important în dezvoltarea culturală a orașului.

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara marchează Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol caritabil – Caravaggio! Întregul venit din vânzarea biletelor unui spectacol sunt oferite UNITER pentru a ajuta artiștii care trăiesc în circumstanțe dificile și se luptă cu probleme de sănătate, în cadrul campaniei „Artiștii pentru Artiști”.

De Ziua Mondială a Teatrului, Teatrul Național Timișoara prezintă de la ora 19.00, la Sala 2, spectacolul “Nora, o casă cu păpuși”, partea a doua.

Cercetătorii de la Muzeul Național al Banatului au explicat: ”În 1953, Timișoara devenea singurul oraș din Europa cu trei teatre de stat în limbi diferite: română, germană și maghiară. Astăzi, orașul are patru teatre de stat în patru limbi diferite, un adevărat tribut adus diversității și multiculturalismului.

Un scurt istoric al instituțiilor teatrale din Timișoara ne arată cât de importantă a fost această artă pentru orașul nostru. „În anul 1874, Societatea Hotelieră de Teatru și Redută a construit un teatru nou, donația celor 20 de timișoreni de vază, în schimbul dreptului pe veci asupra câte unei loji, asigurând finanțarea. După incendiu, teatrul a fost reconstruit și a fost inaugurat la 12 decembrie 1882 cu un spectacol în limba maghiară. În stagiunea de iarnă se juca în maghiară, în timp ce reprezentațiile în limba germană erau jucate în restul anului.” Josef Geml, „Vechea Timişoară în ultima jumătate de secol (1870-1920)

În 1945, sub conducerea regizoarei Lilly Bulandra, a avut loc primul spectacol la Teatrul Muncitoresc al Poporului din Timișoara. În 1949, acesta devenea Teatrul de Stat Timișoara, iar mai târziu, în 1966, se va numi Teatrul „Matei Millo”. În 1970, cu prilejul împlinirii unui sfert de veac de existență, acesta devine „Teatrul Național Timișoara”. La semicentenar, în 1995, acesta a primit numele „Mihai Eminescu”.

Astfel, în această zi specială, ne închinăm în fața tuturor oamenilor de teatru, care au contribuit la dezvoltarea acestei arte atât de importante pentru cultură și artă. La mulți ani, oameni de teatru, și sincere aprecieri pentru toată munca, pasiunea și dedicarea voastră!”

 

Comentarii

comentarii