Acasă Actualitate Ziua Națională a României 2020, în Caraș Severin

Ziua Națională a României 2020, în Caraș Severin

314
DISTRIBUIȚI

În data de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României 2020, PS Lucian, episcopul Caransebeșului, s-a rugat în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, Caraș Severin, pentru înaintașii noștri, cei care au făurit Marea Unire și pentru tot poporul român de pretutindeni.

După ce a fost intonat Imnul de Stat al României, ierarhul a oficiat slujba de Te Deum pe soleea Catedralei la care au participat autorități locale, oameni de cultură și mai mulți credincioși ce s-au alăturat la rugăciune în aceste momente de încercare. După Te Deum a fost săvârșit și un polihroniu.

În continuare Părintele Episcop a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român și pentru făuritorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

„Se cuvenea și în vreme de pandemie, în acest an 2020, să ne adunăm în biserică sau în fața sfintelor biserici, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și să-i cinstim pe eroii și martirii neamului nostru românesc, pe făuritorii Marii Uniri din anul de grație 1918. Suntem în cetatea Caransebeșului și știm că de aici a plecat la Alba Iulia episcopul din vremea aceea Elie Miron Cristea și împreună cu el mulți intelectuali, dar și țărani, fii ai bisericii dreptmăritoare, care au ținut foarte mult să fie acolo în cetatea Bălgradului, în cetatea primei uniri, Unirea lui Mihai Viteazul de la 1600 și acolo să pecetluiască pentru totdeauna soarta românilor.

Datorită bunului Dumnezeu și prin lucrarea Preasfintei Treimi și a Bisericii suntem împreună toți românii de 102 ani. Astăzi se cuvine să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește și să spunem tuturor românilor de pretutindeni un călduros «La mulți ani!»”, a spus PS Lucian. După care au fost depuse coroane de flori, la Crucea Identității Naționale din vecinătatea Catedralei și la statuia episcopului Elie Miron Cristea din fața sfântului locaș.

Comentarii

comentarii