Acasă Actualitate Ziua Naţională a României

Ziua Naţională a României

DISTRIBUIȚI

repetitie-parada-1-decembrieDe la ‘mai catolici decât UDMR’, până la gafe simpatice, în Parcul Central din Timişoara

La Mulţi Ani, România!

A mai trecut o Zi Naţională a României, la Timişoara. Un program militar mult mai puţin spectaculos, cu un număr mai mic de spectatori decât în anii precedenţi. Lumea voia să vadă o defilare, o paradă militară în toată regula, aşa cum era în anii trecuţi, dar anul acesta, pe motiv că ‘plângem’ împreună cu cei din tragedia #Colectiv, am intrat în Parcul Central şi ne-am îngrămădit acolo, în careu, să vedem totul la scară ‘liliput’.
 
A fost frumos, pentru că e Ziua noastră, a tuturor celor care simţim româneşte. Dar cei care s-au gândit la această organizare au vrut să fie mai catolici decât UDMR şi au redus parada. Curat fariseism, pentru dă dacă era vorba de doliu-n suflete, nu avea ce căuta spectacolul de muzică populară, unde s-a ţopăit şi s-a cântat până au ameţit difuzoarele.

Discursurile oficialilor au fost scurte şi la obiect, neplictisitoare. Măcar atât.

Partidele şi-au trimis coroanele prin reprezentanţi, cu excepţia UDMR, pe care nimeni nu a văzut-o nici măcar cu o floare, în semn de respect faţă de ţara în care trăiesc fără garduri şi mai tot timpul, la guvernare. Prin această lipsă a lor de respect şi-au câştigat lipsa mea de respect. Puţini cred că au sesizat acest lucru, pentru că lumea din jurul meu, într-un colţ discret al Parcului Central, nu a întrebat de ei. Sau poate că or fi plecat toţi UDMR-iştii din Timişoara la Alba Iulia?

Un alt moment ‘piperat’ a fost cel în care a fost invitat să ia cuvântul primarul Nicolae Robu. Dar Nicolae Robu e plecat din ţară, pentru că l-au chemat românii din Roma să petreacă alături de ei şi revine abia spre seară. După jumătate minut de aşteptare şi nedumerire că edilul nu mai apare, a fost invitat viceprimarul Dan Diaconu să vorbească. Puţini s-au prins şi de chestia asta, dar e o remarcă despre modul jalnic în care s-a făcut organizarea din acest an a programului dedicat Zilei Naţionale a României, la Timişoara.

Dincolo de faptul că dacă de 1 Decembrie nu ar avea loc şi deschiderea iluminatului festiv şi a Târgului de Crăciun, nu ai avea la ce bun să ieşi din casă.

În toate oraşele din România, târgurile de Crăciun şi inaugurarea iluminatului special au loc în ajun de Sfântul Andrei, tocmai pentru că din acea seară încep, tradiţional, să fie ascultate mai des şi colindele sărbătorii Naşterii Domnului.
Dar dacă s-ar ţine cont de aceasta, pe 1 Decembrie nu am mai avea ce să vedem în oraş, decât, eventual, trupe ţipuitoare în centrul oraşului.

Suntem săraci în idei pentru organizarea unor manifestări atractive. Dar vrem să fim Capitală Culturală Europeană! Nici gând, pentru că nici idei nu sunt. Ne lipsesc evenimentele! Iar eveniment nu înseamnă să chemi trupe şi să le cocoţi pe scenă şi să le plăteşti. Nu avem evenimente ca lumea.

Am stat până ce dansatorii şi cântătorii populari au plecat, iar peste parc s-a aşternut odihna. Şi tot nu am înţeles de ce Timişoara a fost oraşul care nu a mai avut defilare prin faţa Prefecturii! Că distracţie a fost, deci chestia cu #Colectiv nu stă în picioare. De altfel, s-a văzut şi în seara de 30 noiembrie, atunci când niciun timişorean nu a mai ieşit în piaţa centrală să aprindă vreo lumânare pentru victime.

Peste ipocrizie şi fariseism, peste lipsa de idei şi fuşăreală a oficialilor, cu excepţia Mitropoliei Banatului, care a fost la înălţime, rămâne ca fiecare dintre noi să se înalţe şi să spună: La Mulţi Ani, România!

Comentarii

comentarii