Acasă Actualitate Ziua Timișoarei. În 3 august 1919 a fost instaurată administraţia românească în...

Ziua Timișoarei. În 3 august 1919 a fost instaurată administraţia românească în oraș

DISTRIBUIȚI

 Timişoara este în sărbătoare, 3 august fiind data la care, în anul 1919, a fost instaurată administraţia românească în oraş.

Prof. Vasile Dudaş, istoric în cadrul Muzeului Banatului din Timişoara, explică semnificaţia zilei care avea să aducă deplina eliberare a bănăţenilor de sub ocupaţia străină, o dată cu instaurarea administraţiei româneşti şi folosirea limbii române ca limbă oficială în administraţie.

“Climatul socio-politic al perioadei premergătoare marelui eveniment din viaţa bănăţenilor era unul agitat, fiind urmarea unui şir de întâmplări care s-au derulat după terminarea Primului Război Mondial. Astfel, în toamna anului 1918, după înfrângerea trupelor austro-ungare, Banatul a fost ocupat de trupele Antantei. La 14 noiembrie 1918, în Timişoara au intrat unităţile militare sârbe, iar, la începutul lunii decembrie 1918, ele au fost urmate de cele franceze. În 1919, la Conferinţa de Pace de la Paris, a început o dezbatere asupra apartenenţei Banatului, unde s-a decis dezmembrarea teritorial-administrativă a Banatului istoric: două treimi din teritoriu revenea României, în această zonă fiind inclusă Timişoara, iar o treime, Regatului Sârbo-Croato-Sloven.

În acest context, la 28 iulie 1919, a început procesul de instaurare a administraţiei româneşti, finalizat pe 3 august, prin intrarea în oraş a primelor unităţi ale armatei operative române, conduse de colonelul Virgil Economu, acel loc devenind astăzi Piaţa Virgil Economu, iar strada pe care au intrat ostaşii, în partea de nord a oraşului, poartă acelaşi nume.    

Duminică, 3 august 1919, la ora 8,00, bravii ostaşi români au fost întâmpinaţi, la vama oraşului, de o mulţime de oameni îmbrăcaţi în port popular, purtând brâuri tricolore, mulţimea avându-l în frunte pe prefectul judeţului Timiş-Torontal, dr. Aurel Cosma, care, emoţionat de măreţia evenimentului, i-a binecuvântat pe cei  care au venit să  restabilească o istorie dreaptă. El i-a întâmpinat pe ostaşii români cu cuvintele: “Bine aţi venit! Vă aşteptăm de o mie de ani, fraţilor!”.    

Alături de trupele armate, localnicii i-au însoţit până în Piaţa Unirii, unde au încins, împreună, prima horă românească a unirii”, a relatat istoricul Vasile Dudaş.       

Din 1999, printr-o hotărâre de consiliu local, data de 3 august a devenit Ziua Timişoarei.

Comentarii

comentarii