Acasă Actualitate “Ziua Trandafirului”, sărbătorită în Parcul Rozelor

“Ziua Trandafirului”, sărbătorită în Parcul Rozelor

317
DISTRIBUIȚI
Respectând tradiţia începută în 2009, de când în fiecare ultimă zi de joi a lunii mai, la Timişoara este sărbătorit trandafirul, Direcţia de Mediu a Primăriei Timişoara organizează şi în acest an, joi, 26 mai, „Ziua Trandafirului”.

 „Evenimentul implică participarea elevilor, studenţilor, cadrelor didactice universitare şi preuniversitare, dar şi a tuturor cetăţenilor iubitori de trandafiri. Obiectivul principal al acestui eveniment este conştientizarea cetăţenilor despre valoarea istorică şi ştiinţifică a Parcului Rozelor şi însemnătatea trandafirilor în viaţa noastră”, spune Vasile Ciupa, directorul Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara. Manifestărilor vor avea loc, evident, în Parcul Rozelor, începând cu ora 11. 
 
Peste 5,5 milioane de lei pentru modernizarea Parcului Rozelor
 
“Inima municipiului este marcată de Parcul Rozelor, amplasat foarte aproape de punctul de reper al kilometrului zero. Parcul Rozelor are o istorie incredibilă şi doar eforturile unor oameni deosebiţi, eforturi depuse mai bine de un secol. Parcul Rozelor a fost realizat în anul 1918. Intenţii de amenajare existau încă de pe la 1900, deoarece s-a păstrat o hartă din acel timp. Parcul Rozelor avea să fie inaugurat abia în anul 1934. În continuare, farmecul este dat de mulţimea de roze, dar şi de alte specii valoroase, precum şi de unele amenajări deosebite realizate aici de-a lungul anilor. Statisticile vremii consemnează că la finele deceniului al treilea al secolului XX, se cultivau în municipiul Timişoara aproximativ 500.000 exemplare aparţinând la circa 2.000 de varietăţi. Din necesitatea de a prezenta publicului această imensă colecţie în anul 1928 a fost amenajat, prin strădania neobosită a familiei col. I. Sâmbăteanu, Parcul Rozelor – cel mai mare rozariu din  România. Preparativele de organizare ale rozariului le-a condus cel mai de seamă rozerist al ţării la acea vreme Arpad Muhle, împreună cu directorul Horticulturii Mihai Demetrovici, ajutaţi de horticultorii bănăţeni. Acţiunea de repopulare a locului cu trandafiri a pornit, cu poticniri, încă din 1953, când s-au plantat în zona 43 de varietăţi de roze. După mai bine de un deceniu, în 1965, se realizează o inventariere şi un catalog cu varietăţile prezente în parc. Sunt înregistrate peste 1200, deci putem vorbi de o nouă epocă de glorie a Parcului Rozelor. Producţia Horticulturii era de 75.000 de fire de trandafiri în 1965, zeci de mii de exemplare fiind destinate Parcului Rozelor, dar au fost plantate şi pe străzile din oraş, necesarul fiind atunci de 130.000 de exemplare. În prezent, colecţia de trandafiri este formată din 300 de soiuri, aleile sunt deteriorate, mobilierul (pergole, bănci şi coşuri de gunoi) este necesar a se schimba. Având în vedere necesitatea modernizării Parcului Rozelor, Primăria Municipiului Timişoara a atras fonduri europene, în 7 mai 2011 semnându-se contractul de finanţare, în valoare de 5.634.131,55 lei (inclusiv T.V.A)”, povestesc reprezentanţii Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara.
 

Comentarii

comentarii