”Comunismul și cioburile sale, 45 de ani cu bune și cu rele în România”, acesta este titlul cărții scrisă de Zoltan Kovacs, prefațată de istoricul dr. Ioan Hațegan, un profesionist al cercetării istoriografice, care a descoperit elementele de originalitate și istorie în cartea lui Zoltan Kovacs.
Proclamația către țară a Majestății Sale Regelui devine în carte o ”foaie de capăt”, începutul sfârșitului unei ere a României, clipa după care toate se vor fi schimbat. Fiecare etapă din momentul în care comunismul a pus stăpânire pe țară este redată, într-o formă rezumativă din punct de vedere al textului, ca o scurtă pagină de istorie adevărată, concentrată într-un calendar al faptelor. Interdicțiile, emigrarea evreilor, conferința de pace de la Paris, abdicarea Regelui Mihai, apoi, prezentarea unor succese industriale din viața României, toate au avut loc într-o lucrarea tip enciclopedie rezumativă, în cartea aceasta.
Securitatea, învățământul în România, desființarea Bisericii Greco –Catolice, construirea căii ferate Bumbești – Livezeni, furtul Crăciunului (în 1946), colectivizarea, experimentul Pitești… prezente în carte.
Felul în care autorul mixează dramele comunismului cu unele fapte, care au avut cumva ”lumina” lor, face această lucrarea inedită. Nu lipsesc exemplele despre luxul activiștilor de partid, vilele, parte din viața lui Ceaușescu.
Înființarea TAROM-ului, fabricile de camioane, ONT Carpați, firma pentru turism, locomotivele, și altele, similare, fac distincția între paginile despre partea neagră, întunecată a comunismului și paginile despre ceea ce a fost bine rânduit.
Nu aș putea descrie fiecare capitol al cărții, dar m-a impresionat și prezentarea litoralului românesc din acea perioadă. Nu lipsește din ”agenda comunismului” nici Richard Nixon, primul președinte american care a vizitat România, dar și primul care a fost demis (în SUA) de un ziar local!
Teleenciclopedia, Guban, cartelă… și o lungă listă a terminologiei epocii.
Finalul? Da, moartea celor doi Ceaușescu.
O carte ce merită citită, o carte din biblioteca ”pe viață”.
Mulțumesc, dragă Zoli Kovacs, pentru ziua de luni, 7 aprilie, când voi prezenta cartea ta, la Lugoj, în casa Bredicenilor, cu sprijinul Henrietei Szabo, îndrăgostită de cultură și frumos!