Acasă Actualitate 121 de ani de la sfințirea Bisericii Millenium din Timișoara, construită la...

121 de ani de la sfințirea Bisericii Millenium din Timișoara, construită la un mileniu de la formarea statului maghiar – foto

DISTRIBUIȚI

Sărbătoarea la Biserica Millenium din Timișoara. Cea mai mare biserică romano-catolică din Timișoara a sărbătorit 121 de ani de la consacrare. Duminică, 9 octombrie, preoții au pregătit trei slujbe. Prima, în limba română, a avut loc la ora 10.00, a urmat cea în limba maghiară, de ora 11.30, iar slujba în limba italiană a fost programată seara.

Povestea bisericii începe cu formarea unei comisii pentru construirea unei biserici romano-catolice în Timișoara-Fabric, condusă de abatelui paroh Vudy Antal. Comisia, sprijinită şi de autorităţile Timişoarei, de toată elita ei, a hotărât ca biserica, ce urma să fie construită, să poarte numele de „Millenium”, în cinstea aniversării a 1000 de ani de la formarea statului maghiar în 896.

Depunerea festivă a pietrei de temelie a avut loc în data de 4 octombrie 1896, şi a fost celebrat de episcopul de Cenad, Dessewffy Sandor.

Lucrările au durat cinci ani, consacrarea bisericii a avut loc în data de 13 octombrie 1901.

Proiectul bisericii a fost elaborat de arhitectul budapestan Ybl Lajos, iar execuția a fost realizată de constructorul Kremer Jozsef.

Biserica hramul Sfintei Maria este construită în stil neo-roman şi este acoperită din exterior cu cărămidă aparentă. Pereții au o grosime între unu şi 3,64 metri, iar nava, sanctuarul şi cupola sunt din ciment din Portland. 

Deasupra porţii sunt așezate trei statui în mărime naturală: apostolii Petru şi Pavel, iar la mijloc Mântuitorul Cristos cu crucea. 

În turnul din dreapta se află capela Sf. Anton de Padova.

Biserica impozantă are o lungime de 71 de metri și poate să primească aproape 3.000 de persoane. Turnurile sunt înalte de 65 de metri. 

Orga bisericii a fost realizată de renumitul Leopold Wegenstein.

Comentarii

comentarii