Acasă Actualitate 13 staţii hidro, automatizate, transmit date în timp real primăriilor cărăşene

13 staţii hidro, automatizate, transmit date în timp real primăriilor cărăşene

DISTRIBUIȚI

Proiectul european prin care au fost instalate abia s-a încheiat şi deja au apărut primele furturi de componente

Consiliul Judeţean Caraş-Severi a realizat, în cooperare cu Ministerul de Interne din Republica Serbia și Universitatea de Vest din Timișoara un sistem de alertă hidrologică şi meteorologică transfrontalier, în cadrul unui proiect intitulat “Îmbunătățirea capacității de reacție a autorităților române și sârbe în situaţii de urgenţă“. Conferinţa de închidere a proiectului a fost susţinută miercuri, la Reşiţa de arhitectul şef al judeţului, Victor Naidan, care este şi coordonator al proiectului. Proiectul, în valoare de 1,8 milioane de euro, a fost finanțat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia,  Axa prioritara 2 – Mediu și pregătirea pentru situații de urgență, Măsura 2.3. – Sisteme mai eficiente de abordare a situaţiilor de urgență.
În acest moment 13 staţii cu aparatură hidrologică şi meteorologică furnizează, în timp real, către 13 primării, – cu actualizări la 10 şi 30 de minute – date despre debitul apelor, viteza vântului şi alte asemenea informaţii. Au fost alese zone cu, să-i spunem tradiţie, în ce priveşte fenomenele meteo şi hidro periculoase, tocmai pentru a putea sprijini constituirea unui sistem eficient de alertă transfrontalieră. Datele sunt însă disponibile oricui, online, şi pe pagina web a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, la secţiunea de proiecte. Potrivit lui Victor Naidan, au apărut, însă şi primele probleme. Au început să dispară (de pildă la Caransebeş) panourile solare care alimentează staţiile, precum şi alte componente. Mai mult, a intervenit un diferend între Consiliul judeţean şi Apele Române, pe tema folosirii şi interpretării sistemului de coduri pentru alerte (este vorba de cunoscutele coduri galbene, portocalii, etc.)
„Nu ar trebui să fie supărare, aici, susţine Victor Naidan. Noi furnizăm informaţii foarte corecte, rapid, cred că mai puţin contează aici semantica. În general, însă, sentimentul predominant este de nepăsare, ceea ce e trist, după ce te străduieşti să derulezi timp de doi ani un asemenea proiect complex.”
În acest moment, Consiliul Judeţean Caraş-Severin are depuse încă cinci proiecte care îşi aşteaptă finanţarea.   

Comentarii

comentarii