Acasă Actualitate 130 de copii ucraineni ajunși la Timișoara au avut parte de surprize...

130 de copii ucraineni ajunși la Timișoara au avut parte de surprize plăcute cu ocazia Paștelui

DISTRIBUIȚI

Peste 1.200 de refugiați din Ucraina au rămas în Timișoara sau în județul Timis, conform datelor Centrului de Suport Timișoara pentru Ucraina gestionat de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Asociația LOGS Grup de Inițiative Sociale. Mai mult de jumătate dintre refugiați sunt minori împreună cu mame si bunici. Miercuri, 20 Aprilie, Institutul Francez din Timișoara a găzduit peste 130 de copii si 70 de părinți și bunici la un eveniment de Paște pentru copiii refugiați ucraineni din Timișoara.

O mare parte din ateliere și activități au fost organizate de voluntari ucraineni cu inițiativă și dorința de a se implica. Copiii au avut parte de ateliere de vopsit ouă de Paște și confecționat brățări, jocuri și activități sportive, pictură pe față, vânătoare de dulciuri, candy bar cu prăjituri, cadouri de la iepuraș.

Evenimentul a fost organizat de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, LOGS Grup de Inițiative Sociale,  Asociația Filantropică Ortodoxă Sfântul Dimitrie – Giroc, cu activități derulate voluntar de Smart Kids Study Club și Degetu Mic, cu susținerea Banca Regională pentru alimente Timișoara,  Profi, Cofetăria Codrina , Fornetti România și alți parteneri.

Angela Ciupa – Rad, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara:

“Ne-am dorit mult să organizăm un eveniment cu ateliere de Paște, cadouri, muzică și bună-dispoziție pentru copiii din Ucraina care sunt acum în Timișoara. Zi de zi îi vedem la Centrul de Suport împreună cu mamele lor și înțelegem cât de greu este pentru ei să trebuiască să își părăsească țara, datorită războiului. Am vrut mult să le arătam că sunt bineveniți în Timișoara și să îi vedem bucuroși.”

Un moment emoționant a fost când Vanesa, o tânără din Odessa, refugiată și ea în Timișoara, a cântat in limba ucraineană 2 cântece despre națiunea vecină. Copiii și mamele au cântat împreună cu ea și au fluturat steagurile Ucrainei. 

Flavius Ilioni Loga, LOGS: “Poate cel mai impresionantă a fost implicarea atâtor refugiați din Ucraina. Ei au coordonat ateliere de pictat ouă, au pregătit brățări cu culorile naționale ale Ucrainei, au cântat și dansat cu copiii. Sunt oameni cu inițiativă care vor să se implice pe viitor în viața comunității din Timișoara. A fost multă emoție miercuri la Institutul Francez din Timișoara, cu atâția copii care alergau în toate părțile în gradină și în curte. A fost multă bucurie dar, dincolo de asta, pentru noi este o imagine care nu ar trebui să se repete: copiii aceștia au dreptul să trăiască în siguranță și nu să fugă de război”

Pe grupurile de Telegram ale comunității ucrainene din Timișoara au fost postate mesaje de mulțumire pentru timișorenii care au organizat evenimentul, dar și pentru donatorii și voluntarii Centrului de Suport Timișoara pentru Ucraina. “Vă mulțumesc frumos pentru un eveniment atât de minunat! Copiilor le-a plăcut foarte mult. Inspirație, dragoste și pace întregii echipe, din partea ucrainenilor” a transmis una dintre mamele prezente la eveniment.

Asociația LOGS Grup de Inițiative Sociale și Direcția pentru Asistență Socială a Municipiului Timișoara continuă eforturile de susținere și ajutare a refugiaților ucraineni ajunși în Timișoara inițiate de Primăria Municipiului Timișoara prin proiectul Timișoara Pentru Ucraina. După aproape două luni de când a început războiul în Ucraina, numărul refugiaților crește în mod constant. Asociația LOGS, împreună cu Direcția de Asistență Socială, găsesc în mod constant noi resurse și metode de a integra în comunitate refugiații care aleg să rămână în oraș. De la tichete de masă și bunuri de bază, la integrare în câmpul muncii și în școli, ucrainenii se pot baza pe echipa de lucru formată la final de februarie cu unicul scop de a-i ajuta.

Cei care doresc să se implice, fie financiar, fie prin a oferi joburi sau bunuri necesare, sunt invitați să apeleze pe WhatsApp call center-ul Timișoara pentru Ucraina, la numărul 0741 113 952. Pentru detalii complete despre proiect, puteți accesa website-ul acestuia, www.timisoarapentruucraina.ro și puteți urmări pagina de Facebook Timișoara pentru Ucraina, unde echipa postează în mod constant informații despre activitățile pe care le desfășoară.

Comentarii

comentarii