Acasă Eveniment Înaltele feţe bisericeşti de la Timişoara au distrus visul sărmanilor, după ce...

Înaltele feţe bisericeşti de la Timişoara au distrus visul sărmanilor, după ce au cerut şpagă din bani europeni

DISTRIBUIȚI

16 centre sociale vor fi închise din cauza Arhiepiscopiei Timişoarei 

Banii europeni au fost, oficial, blocaţi pentru cele 16 centre educaţional-sociale din întreaga ţară. Centrele au fost create în baza unui proiect european POSDRU. Proiectul coordonat de Asociaţia Filantropia Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia are ca partener Arhiepiscopia Timişoarei.

De la Timişoara, de fapt, a început declinul rapid al acestui proiect ce trebuia să se termine abia în iulie 2013. Aici, Arhiepiscopia Timişoarei a cerut „şpagă” din bani europeni, solicitând câte 500 de lei lunar, ca „donaţie”, din salariul fiecăruia dintre cei 22 de angajaţi ai centrelor.  Două dintre angajatele de la cele cinci centre sociale din Timiş au rupt tăcerea şi au depus plângere la poliţie împotriva Arhiepiscopiei Timişoarei. O plângere a fost depusă şi la POSDRU. Proiectul va fi blocat cu data de 31 iulie, până la finalizarea anchetei.

 

400 de copii – lăsaţi pe drumuri…

Pe drumuri vor rămâne 94 de angajaţi din cele 5 centre din Timiş, 3 din Mureş şi 8 din Alba. 400 de copii proveniţi din familii nevoiaşe sau monoparentale angrenaţi în aceste centre vor fi trimişi acasă. Centrele urmăreau, în special, prevenirea abandonului şcolar, dar hărpărţeii de la Arhiepiscopia Timişoarei au distrus totul. Aceştia i-au forţat pe angajaţi să doneze câte 500 de lei lunar din salariile lor, venite din bani europeni. Cine nu plătea nu-şi mai primea banii pe card. Este cazul unei angajate de la Deta, care s-a opus sistemului corupt. Cea mai şocantă poveste este a unei alte angajate de la un centru social similar din Timiş. Femeia trebuia să dea lunar nu 500, ci 750 de lei. Animatoarea educaţională nu plătea impozit pe salariu, pentru că nu avea o mână… Coordonatorii centrelor de la Timişoara i-au aruncat în faţă explicaţia şoc: „nu puteţi fi discriminată pozitiv”. Donaţiile nu erau făcute în nume personal, ci banii se dădeau pe colectiv. Iniţial, au existat şi chitanţe pentru aceste donaţii, apoi nu s-a mai emis nici o chitanţă, iar destinaţia banilor „donaţi” este imposibil de controlat

Deznădejde la Alba-Iulia, după piedica pusă de la Timişoara

Părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei „Filantropia” Alba-Iulia, este distrus după ce a primit înştiinţarea că activitatea tuturor centrelor din ţară trebuie suspendată cu data de 31 iulie. „Această finanţare din bani europeni s-a întreupt deocamdată, cu începere din 31 iulie. Activitatea tuturor celor 16 centre va fi blocată după o plângere făcută la POSDRU. Centrele se închid până la finalizarea anchetei. Nimeni nu ştie dacă vor mai fi şi deschise. Suntem distruşi, nu mi se pare normal ca pe nişte plângeri despre ce s-ar fi întâmplat la centrele sociale din Timiş, întreaga activitate să ne fie blocată. Noi deja am făcut preavize angajaţilor din centrele din Alba-Iulia. Regret enorm că 94 de angajaţi vor ajunge pe drumuri şi 400 de copii nu vor mai putea fi ajutaţi”, ne-a declarat părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei „Filantropia”.

Sfântul Sinod a cerut mai multă transparenţă pe proiectele sociale

În ultima şedinţă a Sfântului Sinod, cel mai înalt for al Biserici Ortodoxe Române, desfăşurat pe 5 iulie, la Bucureşti, s-a discutat problema centrelor sociale lovite de „donaţiile” din bani europeni de la Timişoara. Cea mai importantă hotărâre luată de Sfântul Sinod a confirmat faptul că programele sociale nu au fost făcute transparent. Preafericitul Daniel a decis ca activitatea programelor sociale să continue. POSDRU a spus, însă, nu. „Continuarea programelor sociale fie din fonduri proprii, fie din fonduri europene, în mod transparent şi eficient, pentru ajutorarea persoanelor şi familiilor defavorizate în această perioadă de criză economică”, este concluzia uneia dintre hotărârile Sfântului Sinod.

La Timişoara, nimeni nu ştie nimic

Mitropolia Banatului păstrează tăcerea în jurul centrelor sociale din Timiş. Preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, susţine că ne poate oferi un răspuns doar marţi. Părintele Pavel Cristian, unul dintre cei doi coordonatori ai proiectului de la Timişoara, nu-şi asumă nici de această dată răspunderea. El a promis iniţial că toţi banii pe care angajaţii au fost obligaţi să-i doneze vor fi returnaţi. Nu s-a întâmplat nimic. Acum el plasează pisica în curtea purtătorului de cuvânt al Mitropoliei Banatului.  Ioan Bâtea, coordonatorul POSDRU pe Timişoara, ştie doar de existenţa unor controale de la minister. „Pentru proiectul european în care partener  este şi Arhiepiscopia Timişoarei încă nu se ştie stadiul actual şi dacă acesta va mai fi finanţat. Asta pentru că rezultatul final se comunică în urma unor controale de la minister”, ne-a spus Bâtea.

Datorii de miliarde

Părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei „Filantropia” Alba-Iulia, coordonatoarea proiectului european, spune că rezultatele suspendării activităţii centrelor sociale sunt incalculabile. Asta pentru că au fost băgaţi foarte mulţi bani din fonduri proprii, în aşteptarea banilor europeni, care nu vor mai veni. Cel puţin, nu acum. „Vom cumula datorii de cel puţin 6 miliarde de lei (n.r. – lei vechi). Am investit mulţi bani din fonduri proprii, iar acum tare mi-e frică că nu îi vom mai recupera. Uitaţi, doar acum, cu taberele copiilor, am cheltuit 500 de milioane de lei. Aceste tabere nici măcar nu vor mai fi organizate şi copiii vor rămâne acasă. Este mare păcat de ce s-a întâmplat”, ne-a mai spus părintele Nicolae Călin Ignat.
 

Comentarii

comentarii