Acasă Actualitate 17 decembrie 1989 – ziua însângerată, la Timișoara: 73 morți și 325...

17 decembrie 1989 – ziua însângerată, la Timișoara: 73 morți și 325 de răniți

DISTRIBUIȚI

Data de 17 decembrie reprezintă cea mai sângeroasă zi a Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara! În urma deschiderii focului de către trupele de represiune ceaușiste împotriva manifestanților s-au înregistrat 73 de morți și peste 325 de răniți prin împușcare.

Conform istoricilor cercetători de la Memorialul Revoluției Timișoara, în 17 decembrie 1989, la ora 10:00, s-a ordonat militarilor să se deplaseze pe străzi cu cântec și cu armamentul din dotare fără muniție și cu drapelul de luptă spre centrul orașului cu scopul de a intimida locuitorii.

Între orele 12:30 -17:30, s-a ordonat distribuirea armamentului și muniției de război aferente, fiind înarmate 375 de cadre ale Ministerului de Interne.

Ora 13:30. La solicitarea lui Nicolae Ceaușescu, ministrul apărării Vasile Milea ordonă intrarea armatei în stare de luptă. Sunt scoase pe străzi vehicule blindate și tancuri.

Ora 14:30. Prima victimă a Revoluției de la Timișoara este Rozalia Irma Popescu, călcată de un tab pe strada Pestalozzi.

Ora 14:40. A fost introdusă starea de necesitate în municipiul Timișoara.

Inițial, până la deschiderea focului, au fost mai multe lupte prin oraș. Armele folosite de trupele de represiune au fost tunurile de apă și bâtele.

Străzile orașului erau pline cu tehnică militară inclusiv tancuri și foarte mulți soldați. Timișoreni au folosit în luptă cu soldații ce au putut inclusiv cocktailuri Molotov.

Între orele 16:15-16:30, în Piața Libertății, se deschide focul împotriva demonstranților pașnice aflați acolo. Se trage din sediul Diviziei 18 mecanizate Timișoara. Se înregistrează primii morți până împușcare.

Ora 17:15. Are loc teleconferința cu Nicolae Ceaușescu. Acesta ordonă folosirea armamentul cu muniție de război.

17:30. Se ordonă distribuirea muniției de război: se trage în aer, iar apoi la picioare.

Ora 18:55. La comenduirea Diviziei 18 mecanizate se primește indicativul Radu cel Frumos transmis tuturor unităților militare din garnizoană.

La ora la ora 19:10, se deschide focul în fața catedralei dinspre primărie și Piața Operei. Cad mulți morți și răniți.

La 19:50, se deschide focul în centrul orașului la podul Decebal, în apropierea Comitetului Județean de Partid Timiș, fiind înregistrați morți și răniți.

Între orele 20:30-21:30, în calea Lipovei, de la UM nr. 0 1 9 4 2, se deschide focul și se trage cu muniție de război.

Ora 21.20. Se deschide focul în altă zonă a orașului, în calea Girocului. Militarii trag în mulțimea de demonstranți formată din bărbați, femei, copii și bătrâni. Trupele înaintează pe stradă și deschid focul către blocuri uneori intră și în casa scărilor pentru a-i împușca sau aresta pe demonstranți.

De aceea, după această zi însângerată cu zeci de morți, în data de 17 decembrie este zi de doliu la Timişoara, în fiecare an.

La ora 9:00, la Biserica Martirilor sunt depuse coroane de flori.

La ora 11:30 la Catedrala Mitropolitană are loc slujba de pomenire a eroilor martiri. Sunt depuse coroane de flori la monumentul Crucificare, din fața catedralei de către familiile decedaților, revoluționari, dar și de autorități locale, județene și bisericești.

La ora 13:00, la Cimitirul Eroilor, are loc o depunere de coroane în memoria eroilor martiri şi parastas. Organizator este Asociaţia 17 Decembrie, a răniţilor şi familiilor îndoliate din Revoluţia din 1989.

Comentarii

comentarii