Acasă Economic 17 mai – Ziua Internațională a Telecomunicațiilor, serbată în Timișoara

17 mai – Ziua Internațională a Telecomunicațiilor, serbată în Timișoara

DISTRIBUIȚI

La nivel global sunt utilizate aproape 7 miliarde de cartele SIM de telefonie mobilă, în timp ce aproape 3 miliarde de oameni accesează internetul, conform statisticilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. În România sunt utilizate mai mult de 16 milioane de conexiuni la internet de bandă largă – ale căror viteze propulsează țara noastră în top 10 mondial, precum și 22,9 milioane de cartele SIM de telefonie mobilă, în timp ce aproape 7 milioane de gospodării au acces la servicii de retransmisie TV contra cost, potrivit celor mai recente date statistice publicate de ANCOM (Infografice aici).
Tuturor acestor utilizatori de comunicații electronice le este dedicată Ziua Internațională a Telecomunicațiilor, serbată în data de 17 mai și marcată la Timișoara în acest an printr-un eveniment organizat de ANCOM pentru cei mici.
Pentru a celebra anul acesta Ziua Internațională a Telecomunicațiilor, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), prin Direcția Regională Timiș, a organizat vineri, 15 mai, un eveniment dedicat elevilor clasei I din cadrul Liceului Teoretic ″Nikolaus Lenau″ din Timișoara. În contextul în care trei din patru copii care folosesc internetul sunt gata să comunice informații personale despre ei și despre familiile lor în schimbul unor bunuri sau servicii, Viorel Bota, Directorul ANCOM – Direcția Regională Timiș și Ilie Ghergar, Inspector ANCOM, le-au vorbit celor mici despre ”Protejarea Copiilor în Spațiul Cibernetic”. Copiii au înțeles mai bine de ce este important să fie atenți atunci când accesează internetul, iar la finalul întâlnirii au primit și o broșură despre subiectul discutat.
″Copiii au fost foarte de atenți și au apreciat mult felul în care au fost prezentate informațiile, acesta fiind pentru ei și un prilej de a înțelege cât mai mult și cât mai corect dintr-o tehnologie pe care deja încep s-o folosească, la o vârstă la care adulții de azi erau doar consumatori de desene animate″ a precizat Viorel BOTA, Director DRT
Anul acesta, pe 17 mai, se aniversează 150 de ani de existență a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), din care fac parte 193 de state, printre care se numără și România.
UIT este agenția ONU responsabilă pentru atribuirea și alocarea globală a spectrului radio și a orbitelor spațiale pentru sateliți, pentru dezvoltarea standardelor tehnice care asigură interconectarea rețelelor și funcționarea tehnologiilor, concentrându-și totodată eforturile pentru a asigura accesul la comunicații și tehnologia informației tuturor comunităților, în special celor dezavantajate.
Romania este membră a UIT din anul 1866, fiind astfel printre primele țări care au semnat tratatul de înființare a Uniunii, Convenția Internațională a Telegrafului. Pe parcursul îndelungatei istorii a UIT, România a fost o prezență constantă și activă, reprezentanții săi implicându-se în luarea deciziilor privind alocarea spectrului radio, elaborarea standardelor tehnice pe baza cărora funcționează telecomunicațiile, standardizarea noilor tehnologii și eficientizarea utilizării frecvențelor radio. România se află la cel de-al șaselea mandat consecutiv ca reprezentant al Regiunii C (Europa de Est şi Asia de Nord) în Consiliul UIT – for decizional al Uniunii, președintele ANCOM, Cătălin Marinescu, exercitând președinția sesiunii din 2013 a Consiliului.
Pentru a celebra 150 de ani de existență, UIT a creat un website dedicat care prezintă printre altele o interesantă istorie a telecomunicațiilor: www.itu150.org. Pentru a vedea și repere ale acestei istorii în România, puteți vizita muzeul virtual al telecomunicațiilor, creat și găzduit de ANCOM pe pagina sa de internet, aici.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro.

Comentarii

comentarii