Acasă Actualitate 19 decembrie 1989! Muncitorii din fabricile Timișoarei ies la proteste. Operațiunea Trandafirul!

19 decembrie 1989! Muncitorii din fabricile Timișoarei ies la proteste. Operațiunea Trandafirul!

DISTRIBUIȚI

Data de 19 decembrie 1989 a căzut tot într-o zi de marți, dar neagră și lugubră și însângerată! În noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989, s-a pus în aplicare „Operaţiunea Trandafirul“, prin care oamenii ucişi de armată pe 17 decembrie să fie luaţi din Morga Spitalului Judeţean.

Cadavrele ar fi urmat să fie transportate la Bucureşti şi să fie incinerate la crematoriul Cenuşa, apoi era prevăzut să se lanseze zvonul că dispăruţii ar fi fugit din ţară.

Profesorul Dumitru Tomoni din Făget a explicat că printre cei uciși în ziua de 17 decembrie 1989, au fost și elevii: Claudiu Vărcuş (15 ani), Constantin Iosub (18 ani), Luminiţa Florina Boţoc (13 ani), Eugen-Francisc Nagy (17 ani) și Monica Gabriela Tako (10 ani).

Cei 5 elevi timișoreni uciși în 17 decembrie 1989 nu au atacat unități militare sau sedii de instituții publice, nu au vandalizat magazine și nu au furat bunuri ale poporului.

Cei 5 eroi timișoreni au fost împușcați de cei care, atunci, din forțe de apărare și ordine au devenit forțe de represiune, pentru că au protestat cu mâinile goale împotriva unui regim opresiv și au crezut că libertatea merită orice sacrificiu.

Moartea celor 5 eroi spulberă falsele mituri propagate de foști politruci din Armată, Securitate, și Miliție pe televiziuni dornice de senzațional, potrivit cărora aceste instituții de forță au tras doar împotriva vandalilor, hoților și a celor care au încercat să le atace, dorind să ne convingă că, în zilele de 17-19 decembrie 1989, armata a tras în aer, securitatea a tras în aer, miliția a tras în aer, iar 72 de timișoreni au tras aer în piept și au trecut la cele veșnice, în urma gloanțelor inhalate.

Uciderea celor 5 elevi confirmă că în Timișoara, în decembrie ’89, a tras și armata și securitatea și miliția. Evident că nu trebuie culpabilizate aceste instituții, dar trebuia să fie pedepsiți acei neoameni care au lucrat în aceste instituții și au tras în semenii lor pentru a împiedica căderea unui regim ce le oferea privilegii față de românii de rând, în schimbul îndoctrinării liber asumate și a unei lașități liber consimțite – explică prof. Dumitru Tomoni din Făget.

Conform cercetătorilor Memorialului Revoluției din Timișoara, după miezul nopții, o echipă formată din oameni de la Ministerul de Interne au încărcat într-o autofrigorifică 43 de cadavre de la morga spitalului județean și le-a transportat la București pentru a fi incinerate.

Dimineață, se manifestă o agitație tot mai mare în întreprinderile și instituțiile din Timișoara. Liderii administrativi și de la armată încearcă să determine muncitorii să reia lucrul, dar situația rămâne confuză.

Se deschide focul din nou, fiind înregistrate alte victime. Demonstranții încep să se adune în diferite puncte din oraș. Trupele de represiune, în special de la armată, sunt foarte active, cu tancuri și TAB-uri. Se răspândește de la om la om apelul la grevă generală – arată „Enciclopedia Revoluției Române din Timișoara”, volumul I, 2014, coordonator Lucian Ionică, cercetător în cadrul Memorialului Revoluției din Timișoara.

În dimineața zilei de 19 decembrie 1989, muncitorii din Timișoara au ieșit la protest. Fabricile „Elba”, „6 Martie”, „Azur”, „Solventul” și multe altele au declarat grevă, muncitorii protestau și strigau revendicări economice, politice, dar și anti regimului Ceaușescu. Grevele s-au desfășurat în perimetrul întreprinderilor lor, au intenționat să plece spre Piața Operei care era controlată de miliție și securitate, dar zona industrială a fost blocată de cordoane și TAB-uri.

Conducătorii armatei și securității veniți de la București au mers în fabrici și au discutat cu muncitorii. Au avut loc incidente armate în mai multe puncte ale orașului, soldate cu victime.

Protestatarii organizați în grupuri mici au fost rapid împrăștiați cu focuri de armă

Seara sunt retrase tancurile și TAB-urile care înconjurau platformele industriale ale Timișoarei, iar la ieșirea din fabrici coloanele de muncitori sunt lăsate să treacă.

În 20 decembrie 2023, eroii Timișoarei vor fi comemorați de către familiile acestora la crematoriul Cenușă, acolo unde au fost aduși în 19 decembrie 1989, după ce au fost furați din spitale și morgile din Timișoara, le-au fost arse trupurile, iar în 20 decembrie 1989, în timp ce Timișoara era declarat primul oraș liber de comunism, cenușă Eroilor Timișoarei, era încărcată în mai multe tomberoane de gunoi și apoi aruncată la un canal în Popești Leordeni.

Comentarii

comentarii