Acasă Actualitate 21 decembrie 1989 – ziua când bâtele oltenilor au refuzat să lovească...

21 decembrie 1989 – ziua când bâtele oltenilor au refuzat să lovească în “huliganii” din Timișoara

DISTRIBUIȚI

În urmă cu 34 de ani, data de 21 decembrie 1989 a căzut tot într-o joi.

În 21 decembrie 1989, între orele  1:00 – 3.00 noaptea, este redactată proclamația Frontului Democrat Român – explică istoricii cercetători de la Memorialul Revoluției de la Timișoara.

Întors din Iran, dictatorul Ceaușescu a preluat controlul represiunii si i-a făcut pe manifestanții din Timișoara „huligani” și i-a acuzat că sunt uneltele unor interese străine.

Timișorenii au ieșit în număr și mai mare în Piața Operei și i-au dat o replică istorică: „Noi suntem poporul!”, „Nu suntem huligani!”, „Vrem alegeri libere!”.

La ora 8:30, sosesc mai multe garnituri de tren pline cu detașamente ale gărzilor patriotice din zona Olteniei. Manifestanții din Piața Operei află de sosirea oltenilor și se duc să îi întâmpine în gară pe jos sau cu autobuzele.

Ora 9:40. Luptători din gărzile patriotice  au ajuns în Piața Operei unde au declarat oamenilor că au venit la Timișoara înarmați cu bâte pentru a-i goni pe ungurii sosiți în oraș.

Ora 10:59. Radio-ul și televiziunea transmit solemn decretul privind instituirea stării de necesitate în toată țara. Se anunță sinuciderea ministrului apărării. La Timișoara, protestele  continuă în Piața Operei unde 200.000 de oameni strigă “Libertate!”, “Jos Ceaușescu!”, “Jos comunismul!” și “Există Dumnezeu!”

În București, în 21 decembrie, în dorința de a contracara evenimentele din Timișoara, Ceaușescu face greșeala fundamentală, ce acea să îl coste pierderea puterii și condamnarea la moarte: a organizat un miting la București cu scopul de a-l susține și de a acuza agențiile străine și huliganii care au devastat orașul.

Acest miting s-a transformat într-o demonstrație anticeaușistă și anticomunistă. Forțele de represiune au intervenit brutal împotriva demonstranților.

Au fost lupte de stradă. S-au construit baricade, dar s-a deschis și focul împotriva manifestanților în București.

Liderii represiunii de la Timișoara încep să aibă ezitări și se abțin să mai susțină acțiunile sângeroase de până atunci împotriva populației orașului.

Se așteaptă deciziile luate de Ceaușescu. Declanșarea mișcărilor revoluționare din capitală le aduce bănățenilor aflați în stradă confirmarea faptului că prăbușirea regimului comunist în România este aproape.

 Comitetul revoluționar din balconul Operei are o activitate intensă, încurajând marea masă de oameni. Sunt elaborate noi documente și se fac încercări pentru a fi publicate.

 Se ia decizia restituirii trupurilor unora dintre decedații aflați la Morga Spitalului Județean. Sosesc în Timișoara mii de membri ai gărzilor patriotice din județele din sudul țării. Sunt întâmpinate de revoluționari și convinși să se alăture luptei pentru libertate.

Comandamentul represiunii nu renunță , în cursul serii fiind constituită o trupă de șoc, care a primit misiunea de a organiza și pune în aplicare lichidarea liderilor revoluției aflați în balconul Operei. Nu vor pune în aplicare acest plan. (conform „Enciclopedia Revoluției Române din Timișoara”, volumul I, 2014, coordonator Lucian Ionică).

Pe 21 decembrie, discursul lui Ceaușescu din balconul comitetului central este întrerupt de mai multe ori, panica se generalizează, iar mitingul se sparge. Pe străzile din jur mii de oameni manifestează pentru democraţie şi împotriva dictaturii. La ora 14.00, în centrul oraşului, apar primele blindate şi autoamfibii.

În noaptea de 21 spre 22, demonstranții ridică baricada de la Intercontinental, iar forţele de ordine primesc ordinul să “cureţe zona”. În cursul nopţii, se trage asupra demonstranţilor de la “Inter” şi din Piaţa Universităţii, fiind înregistraţi morţi, răniţi și arestați.

Au trecut 34 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989! Acea primă seară și noapte de groază pentru protestatarii timișoreni, când au fost hăituiți prin tot orașul, iar în cele din urmă au fost arestați, bătuți, maltratați, torturați de aceiași torționari ai regimului totalitar comunist, securitatea, miliția armată, gărzile patriotice.

Până la urmă, timișorenii cu sprijinul bucureștenilor și a românilor din toate localitățile unde s-au răzvrătit au învins dictatura.

Istoricii cercetători de la Memorialul Revoluției Timișoara, reamintesc că în 22 decembrie, la ora 12:06, la presiunea mulțimii din stradă, Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu părăsesc sediul comitetul central din București cu un elicopter, fiind prinși în aceeași zi la Târgoviște.

Din acest moment, putem spune că regimul lui Ceaușescu a căzut – concluzionează cercetătorii de la Memorialul Revoluției Timișoara.

Până în seara zilei de 22 decembrie, la București s-a format Fontul Salvării Naționale, grupare conduse de Ion Iliescu și Petre Roman care și-au asumat responsabilitatea de a prelua puterea

Ora 19:00. În Timișoara, se aud din nou focuri de armă în Piața Operei apoi și în alte locuri din oraș. Cu această ocazie se vorbește pentru prima oară de acțiunea unor grupuri de teroriști. (O manipulare clară)

Ora 22:00. Ion Iliescu citește la televiziune decretul lege prin care este desființat consiliul de stat și este Demis guvernul. Tot atunci este anunțată înființarea Frontului Salvării Naționale și noul organ al puterii de stat în noua – ce avea să fie – Românie! – mai explică istoricii Memorialului Revoluției Timișoara.

Comentarii

comentarii