Acasă Actualitate 23 August în Timişoara şi la Mamaia. Înainte de 1990

23 August în Timişoara şi la Mamaia. Înainte de 1990

2449
DISTRIBUIȚI

A fost frumos, a fost urât? A fost parte din istoria noastră. 23 August era zi de defilare prin faţa tribunei oficiale de pe bd. Republicii din Timişoara. Până în 1980 şi un pic, după marşul pe parcursul căruia clasa muncitoare şi intelectualitatea purtau pancarde şi strigau ”23 August libertate ne-a adus” şi alte minciuni de ăst fel, colegii de serviciu mergeau cu tramvaiul la Pădurea Verde, la ştrandul Tineretului, unde erau amplasate tarabe cu mititei, cremvurşti şi muştar, bere şi arahide în coajă.

Aia era ”socializare”, nu cea de acum, când stai în faţa ecranului, nu ştii cine este la capătul lumii şi vorbeşti cu ”persoana” fără să ai habar cu cine. Era lucrul cel mai bun şi plăcut, din toată ziua ”liberă” de 23 august.

În oraş, la Expresul de vizavi de Catedrală, erau porţii cu cremvurşti şi muştar, iar la Expresul de lângă Hotelul Central se servea şi bere. Doar adulţilor.

Cine prindea concediul la mare/la Mamaia şi avea meniul cuprins în biletul de la sindicat, primea la cina din 22 august ca supliment aperitiv de peşte, de obicei macrou, şi o sticlă (din aceea maronie sau verde, la jumătate de litru) cu bere, de persoană. Între 1987-1989 se dădeau două sticle la patru persoane, adică raţie redusă.

De pe la ora 16.00, toate difuzoarele de pe plaja din Mamaia duduiau de discursul tovarăşului, acelaşi de ani de zile. Dar lumea era mai bine dispusă. Cum să nu te fi distrat când îl auzeai!

La prânzul din 23 august, pe fiecare masă era câte o sticlă de vin spumos Zarea. Şi vai, cât se mai pupau toţi comesenii! Mai ales dacă la masă era şi câte un copil, pentru că acela nu bea vin, iar porţia lui se redistribuia adulţilor.

Din 24 august, totul redevenea cenuşiu, fără macrou, bere, mici, cremvurşti sau vin spumos. Rămâneau doar glumele de felul: ”Expoziţia de artă a fost închisă. De ce? Pentru că sub bustul lui Ceauşescu era scris Jalea, iar portretul Elenei era semnat Baba”.

Comentarii

comentarii