Acasă Actualitate 25 decembrie 1989! Victoria deplină a revoluției de la Timișoara: Nicolae și...

25 decembrie 1989! Victoria deplină a revoluției de la Timișoara: Nicolae și Elena Ceaușescu, executați chiar de Crăciun

DISTRIBUIȚI

În urmă cu 34 de ani, chiar de Crăciun, pe 25 decembrie 1989, dictatorul Nicolae Ceauşescu, numit și odiosul, președintele României, secretarul general al Partidului Comunist Român, și soția lui Elena, numită și odioasa, au fost judecaţi de un Tribunal Militar Extraordinar și au fost executaţi prin împuşcare, la Târgoviște.

A fost victoria finală a Revoluției Române din Decembrie 1989 începute la Timișoara, în 16 decembrie 1989.

Ei au fost puși la zid și executați cu pistoale mitralieră la foc automat de un comando creat instant, în ziua de 25 decembrie 1989. Avea să fie cea mai controversată și șocantă (crimă) execuție din perioada celor 45 de ani de dictatură comunistă – după părerea unor cercetători!

În seara zilei de 25 decembrie, se anunţă la radio si televiziune că a avut loc procesul lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu, comunicatul încheindu-se cu următoarele: Pentru crime grave, săvârşite împotriva poporului roman şi al României, inculpaţii Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte şi confiscarea averii. Sentinţa a rămas definitivă şi a fost executată”.

Capetele de acuzare au fost: genocid- peste 60 000 de victime; subminarea puterii de stat prin organizarea de acţiuni armate împotriva poporului şi a puterii de stat; infracţiunea de distrugere a bunurilor obşteşti, prin distrugerea şi avarierea unor clădiri, explozii în oraşe etc; subminarea economiei naţionale.

 Televiziunea Română transmite în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română.”, explică Institutul Revoluției Române, citând Istoric 1989 / Anul 1989.

Toți românii care timp de 45 de ani au trăit în umilințe, foame, întuneric și frig și mass-media din străinătate așteptau cu sufletul la gură difuzarea casetei cu înregistrarea execuției odiosului cuplu.

 Va fi difuzată târziu, după amânări pline de suspans, conform „Enciclopediei Revoluției Române din Timișoara”, volumul I, 2014, coordonator Lucian Ionică, cercetător la Memorialul Revoluției din Timișoara.

În 22 decembrie, după o săptămână de demonstrații populare și reprimări sângeroase, Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu fug din București cu un elicopter, în timp ce protestatarii izbucnesc în urale.  După fuga lor, manifestanții au ocupat atât sediul Comitetului Central, cât și Televiziunea Română.

 Ei au fost capturați și arestați. La 25 decembrie au fost judecați și condamnați la moarte de un tribunal militar special, sub acuzațiile de crimă cu caracter de masă.

Costinel Venus Mirea, scrie în Frăția Balconului Operei Timișoara:

În 22 decembrie 1989, Revoluția a determinat pe Nicolae Ceaușescu, la ora 12:10, să părăsească centrul puterii, pentru a nu fi linșat, pentru perpetuarea putererii prin luptă de rezistența într-o altă localitate din țară, din care spera Ceaușescu că va putea conduce lupta de rezistență.

A ales Târgoviște, ca să poată conduce lupta de rezistență. În realitate planul subit a lui Ceaușescu a fost dejucat.

Târgoviște, între 22, 23, 24, 25 decembrie 1989, a fost orașul în care a fost reținut, judecat, executat, pe legea lui. Legea ceauşistă prevedea că în stare de necesitate, de război, se instituie tribunale militare în unităţi militare şi, evident, se judecă cauzele penale, cu celeritate. S-a aplicat.

După cum au văzut toți românii, la judecată, Ceauşescu nu a recunoscut instanţa, nu a cerut recurs, cu toate că recursul ar fi putut opri execuţia în ziua de 25 decembrie 1989.

Ceauşescu vroia să dea seamă numai în faţa Marii Adunări Naţionale, cu toate că i s-a explicat şi ştia că toate instituţiile statului comunist au fost măturate de revoluţie.

După judecată, înainte de execuţie, Elena Ceauşescu a spus că teroriştii care trag sunt securişi, înfuriată probabil de faptul că loialiştii din securitate, “rezistenţii” şi “juraţii” care duceau lupta de rezistenţă, nu i-au putut salva.

În 22, 23, 24, 25 decembrie 1989, contrarevoluția Ceaușistă prin luptă de rezistență, a produs cvasitotalitatea victimelor Revoluției circa 1.000 de morți și 3.000 de răniți, între 22 și 25 decembrie 1989, cele mai fatidice zile fiind 23 și 24 decembrie 1989 – a concluzionat Costinel Venus Mirea.

În 25 decembrie 1989, la ora 13:20, a început procesul de judecată al soților Ceaușescu, iar la ora 14:40 s-a încheiat. Eu sunt găsiți vinovați de genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi subminarea economiei naţionale. Sentința a fost de condamnare la moarte și a fost executată la ora 14:50 prin împușcare.

Cu toate că România pare azi departe de societatea ideală dorită în timpul Revoluției, românii sunt azi liberi și au posibilitatea de a alege. Acest drept a fost câștigat cu prețul a peste 1.000 de vieți omenești și trebuie respectată și protejată de generațiile actuale și de cele ce urmează – este mesajul cIMeC – Direcția Patrimoniu Digital.

Variantă care circula pe facebook, cu filmul  care arată cum cei doi se ridică de jos după împușcare!

La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu sunt judecați, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

Se pare că execuția celor doi a fost doar partea televizată pentru cei mai mulți, în fapt, ajutați de securitate, soții Ceaușescu au trecut granița în Bulgaria și au reușit să ajungă până la Varna.

Acolo, un vapor îi aștepta să-i transporte în Cuba unde prietenul lor, Fidel Castro, deja amenajase o vilă de protocol. În primele zile ale lui 1990, Ceaușescu ajunge pe noua sa proprietate și în acest fel și-a început bătrânețile în frumoasa Cuba.

Nicolae Ceauşescu a fost executat la Revoluţie sau încă mai trăieşte? Răspunsul poate fi dat de “tovarășii roșii” și copiii protipendadei comuniste, cei care au prosperat dintotdeauna și acum ne vorbesc despre sacrificiu, cinste, onoare și muncă. Bineînțeles, nu a lor…! – arată varianta senzațională de pe facebook.

În perioada 17-25 decembrie 1989, un număr de 113 de timișoreni și-au pierdut viața în numele libertății.

Memorialul Revoluției de la Timișoara concluzionează:

20% dintre victime aparțineau unor minorități etnice cu tradiție în Banat.

Prin decizia Elenei Ceaușescu, 44 de corpuri neînsuflețite au fost furate din Morga Spitalului Județean din Timișoara și arse la crematoriul bucureștean „Cenușa”.

Această dispoziție i-a fost transmisă, în cursul zilei de 18 decembrie 1989, generalului Constantin Nuță, care, împreună cu generalii Emil Macri și Velicu Mihalea, a stabilit cum să fie incinerate trupurile eroilor.

Statistica Revoluției din Timișoara consemnează un număr de peste 300 de persoane rănite, dintre care aproximativ 15% aparțin minorităților naționale. La aceștia se adaugă un număr important de persoane care au suferit răni, dar au evitat să solicite îngrijiri medicale din cauza fricii de represalii.

810 timișoreni au fost arestați (dintre care peste 15% aparțin minorităților naționale).

Specificul multi-intercultural al orașului poate fi surprins urmărind evenimentele sfârșitului de decembrie 1989.

Scânteia aprinsă de un mic grup de credincioși reformați, grupați în jurul pastorului László Tőkés, avea să aprindă întreg orașul. Cetățeni din cadrul tuturor comunităților cultural-lingvistice timișorene (români, maghiari, germani, sârbi, rromi, ucraineni, cehi, ș.a.) au ieșit pe străzi și au cerut libertate și democrație.

Ortodocși, catolici, reformați, neoprotestanți sau mozaici au îngenunchiat împreună și au proclamat credința liberă în Divinitate. Visul timișorean al libertății, democrației, modelul bunei conviețuiri și al spiritului occidental aveau să inspire, pentru o perioadă, întreaga Românie”, este concluzia Memorualului Revoluției Timișoara.

Nicolae Ceaușescu născut în 26 ianuarie 1918, Scornicești, România – decedat în 25 decembrie 1989, Târgoviște, România) a fost un om politic comunist român, secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989.

La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional.

 La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați în cadrul unui proces sumar de acest tribunal, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

În iulie 2015, România a interzis prin lege „cultul lui Ceaușescu” explica Țara mea de  glorii țara mea de dor.

Comentarii

comentarii