Din 374 de proiecte depuse pe programul TimCultura al Consiliului Județean Timiș, 250 au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție. Trebuie spus că suma totală solicitată s-a ridicat la peste 22 milioane de lei, iar bugetul disponibil pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural-artistice și de tineret este de 5,6 milioane.
Cei mai mulți bani vor merge spre Festivalul Flight, cu 400.000 de lei, urmează Festivalul Codru, cu 250.000 de lei, respectiv evenimentul La UVT, cultura e capitală, cu 200.000 de lei. Toate aceste proiecte au fost incluse în categoria ”Manifestări cultural-artistice, educative și de formare profesională destinate tinerilor” , una dintre cele opt categorii în care au fost depuse proiecte.
Atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă a ținut cont de mai multe criterii: valoarea culturală și artistică, originalitatea, capacitatea financiară și operațională a solicitantului, impactul, gradul de cofinanțare, relevanța în dezvoltarea culturală a județului, evidențierea multiculturalității, promovarea competitivității în rândul elevilor, valorificarea patrimoniului cultural bănățean cât și sustenabilitatea în timp a proiectului.
Cea mai mare concurență s-a înregistrat la capitolul dedicat organizațiilor neguvernamentale. Acestea au depus proiecte cu o valoare totală de 13.5 milioane lei, raportat la bugetul disponibil de aproximativ 2 milioane de lei. În acest caz, punctajele acțiunilor culturale finanțate nu au coborât sub 75 de puncte. Beneficiază astfel de fonduri nerambursabile festivaluri urbane, de jazz, literatură, cinema, magie, concerte simfonice, acțiuni ce îmbină știința și cultura, evenimente dedicate studenților, cât și multe alte proiecte ce deschid actul cultural în întreg județul.
Dintre ariile tematice pentru care s-au putut depune proiecte amintim artele spectacolului, patrimoniul cultural, artele vizuale, educația prin cultură și cultură prin educație, proiecte editoriale și literare, mobilitate, formare profesională, educație, educație în sănătate, mediu, incluziune socială, valorizarea spațiului DKMT și capitala europeană a culturii (doar proiectele derulate în cadrul sau sub umbrela Programului Național Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii).
Comisia a fost formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș și specialiști cu o experiență de minim trei ani de practică în domeniul culturii din județul Timiș, după cum urmează: Vasile Ciuruș – președinte al comisie evaluare, consilier președinte; Alexandra Viviana Țecu – membru, consilier județean. Blaga Lucian – membru, consilier județean; Marius Cornea – membru, muzeograf Muzeul Național al Banatului; Diana Dincă – membru, bibliotecar Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”; Remus Vălungan – membru, șef serviciu Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș; Daniela Crețu – membru, referent literar Teatrul de copii și Tineret Merlin.
TimCultura este un program de finanțare nerambursabilă al Consiliul Județean Timiș, prin care își propune să deschidă actul de cultură și activitățile de tineret către un număr cât mai mare de persoane, să centreze oferta artistică pe public și să înlăture inegalitățile de acces prin stimularea vieţii cultural-artistice în comunele și orașele județului. De asemenea, programul de finanțare va contribui la dezvoltarea ofertei culturale timișene în contextul titlului „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023”.
Comentarii
comentarii