Acasă Eveniment 2.500 de locuri în parcări subterane până la sfârşitul lui 2013

2.500 de locuri în parcări subterane până la sfârşitul lui 2013

DISTRIBUIȚI

Consilierul local Traian Stoia e optimist…

Cinci parcări subterane, construite de două firme cu capital austriac, ar putea rezolva măcar temporar problema locurilor de parcare din capitala Banatului. Aproximativ 2.500 de locuri de parcare subterane ar urma să facă austriecii, în zona centrală a Timişoarei. Asta dacă aleşii locali vor da undă verde. După aproape trei luni de negocieri, consilierul local PSD Traian Stoia susţine că s-a ajuns la cea mai bună variantă. Lucările pot demara chiar la două săptămâni după ce se dă o hotărâre de consiliu local şi se obţin aprobările necesare. Parcările vor fi gata în maxim 18 luni de la începerea lucrărilor. Primele maşini ar putea fi parcate în noile locaţii chiar la sfârşitul anului viitor. Austriecii investesc peste 60 de milioane de euro, dar au şi unele beneficii. Nici pe departe atât de mari cum încearcă să susţină unii…

Fac parcări şi transformă zona centrală într-una pietonală…

Primele patru parcări subterane negociate de către comisia formată pe lângă Consiliul Local Timişoara ar urma să fie construite de o firmă cu capital româno-austriac, cu sediul în Braşov. Şeful comisiei de negociere din cadrul CLT, Traian Stoia, spune că s-a ajuns la cea mai bună variantă de parteneriat cu austriecii. Austriecii bagă 50 de milioane de euro şi vor avea, timp de 25 de ani, dreptul de a exploata  cele patru parcări subterane. În plus, ei primesc dreptul de a exploata pe durata lucrărilor parcările supraternae din zona centrală a oraşului, timp de un an. Banii din încasări vor fi împărţiţi în mod aproape egal. Din taxele de parcare austriecii iau 50%, Primăria Timişoara – 40% şi ADP – 10%. ”Cele patru parcări subterane vor degreva de trafic zona centrală a oraşului şi vor crea posibilitatea transformării zonei într-una pietonală. Ele ar urma să fie amplasate în zona Piaţa Victoria, Punctele Cardinale, Piaţa Mărăşti şi Parcul Botanic. Vor fi în jur de  2.000 – 2.200 de locuri de parcare, în cele patru locaţii”, spune consilierul local PSD Traian Stoia.

Parcări pentru absorbţia traficului din zona tribunalului

O altă firmă austriacă, din Graz, Mandelbauer, propune o altă locaţie de parcare pe două nivele, în zona Ceasului Floral. Vor fi 500 până la 600 de locuri de parcare între Continental şi Bega Shopping Center, şi o investiţie de aproximativ 15 milioane de euro. Parcarea pentru care încă se mai poartă negocieri în privinţa duratei de exploatare ar urma să absoarbă traficul din zona Tribunalului Timiş. Austriecii de la Mandelbauer nu au venit cu mâna goală pentru a negocia pentru o parcare ultramodernă la Timişoara. Ei au venit cu o recomandare direct din partea primarului din Graz, oraş înfrăţit cu Timişoara.

La un pas de a bate palma

„Cu ambele firme suntem la fel de aproape să batem palma, iar un proiect de hotărâre comun pentru cele cinci parcări ar putea fi votat chiar la plenul din aprilie. Cu austriecii de la Mandelbauer mai trebuie să negociem durata de concesionare. Ei vor pe 49 de ani, iar noi vrem pe 25. Vom ajunge, însă, unde trebuie”, mai spune şeful comisiei de negociere, Traian Stoia. După ce expiră perioada de exploatare a parcării de către austrieci, aceasta rămâne la Primăria Timişoara, care poate să o exploateze, să o concesioneze sau să o vândă. În cazul vânzării, constructorul are dreptul la prima opţiune pentru cumpărare.

Niciodată nu s-a reuşit nimic!

Chiar dacă, la Timişoara, se discută de mult timp despre investitori care să construiască parcări moderne, niciodată nu s-a ajuns să se bată palma cu cineva. „Austriecii au vrut din 2008 să vină să construiască la Timişoara, dar nu au găsit înţelegere. Dacă bagă cineva 50 de milioane de euro, trebuie să ai un pic de înţelegere. Mai vin unii şi zic că din exploatarea parcărilor supraterane din zona centrală austriecii câştigă 1 milion de euro într-un an. Problema este că Primăria Timişoara nu a câştigat aceşti bani, în 10 ani de zile, pe toate parcările din oraş. Nişte investitori americani voiau, spre exemplu, să facă o parcare în zona Cinematografului Capitol. Cereau, însă, drept de exploatare pe toate parcările supraterane din Timişoara, timp de un an”, mai spune Traian Stoia. Preţul la parcările supraterane din zona centrală a oraşului nu vor creşte, chiar dacă acestea vor fi administrate de austrieci pe durata lucrărilor de construcţie a parcărilor subterane. Orice modificare de taxă faţă de cea existentă acum, în cadrul sistemului Telpark, trebuie să obţină avizul consilierilor locali. Imediat după ce se va bate palma cu austriecii vor demara alte negocieri pentru locurile de parcare din Timişoara. Atât o firmă din Ungaria, cât şi o alta din Austria sunt dispuse să investească în construirea mai multor parcări supraterane.

 

Comentarii

comentarii