Acasă Economic 30.000 de IMM-uri vor fi informate cu privire la riscurile asociate utilizării...

30.000 de IMM-uri vor fi informate cu privire la riscurile asociate utilizării de software nelicențiat

DISTRIBUIȚI

it photo 86638

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și BSA | The Software Alliance (BSA) anunță continuarea aplicării Protocolului de colaborare pentru prevenirea și combaterea pirateriei software prin lansarea unei noi campanii.

Campania „Dezvoltă-ți afacerea în siguranță! Folosește software cu licență!” evidențiază riscurile de securitate și nu numai, pe care și le asumă companiile care folosesc software nelicențiat sau contrafăcut. Conform Studiului IDC „Legătura dintre software-ul piratat și breșele de securitate informatică”, dat publicității în martie 2014, persoanele fizice sau companiile care instalează software piratat sau cumpără un PC cu software piratat se pot confrunta cu malware în 33% din cazuri. Același studiu estimează la 19 miliarde de dolari valoarea ce ar putea fi cheltuită în 2014 de companii numai în Europa Centrală și de Est pentru a înlătura consecințele malware-ului grefat pe software piratat – adică pentru identificarea, repararea și recuperarea datelor, în vreme ce scurgerile neautorizate de date de business și confidențiale ar putea costa companiile din aceeași regiune 39 de miliarde de dolari. Legătura dintre software-ul nelicențiat sau contrafăcut și malware este demonstrată de studiul mai sus menționat, precum și prin simpla corelare a altor date din piață care indică un nivel cu atât mai ridicat al întâlnirii software-ului malițios pe PC-uri cu cât rata utilizării de software nelicențiat este mai ridicată. De pildă, în România, rata utilizării de software nelicențiat este 62% , iar rata la care malware-ul este găsit pe PC-uri – 30,79% ; la nivel mondial, rata de utilizare de software nelicențiat este 43%, iar rata la care malware-ul este întâlnit pe PC-uri–21%.
Pe de altă parte, riscurile de securitate la care se expun companiile par a fi strâns legate de gradul de informare a angajaților privind utilizarea de software licențiat, dar și de existența unor politici formale în acest sens. Astfel, conform studiului ”The Compliance Gap. BSA Global Software Survey”, dat publicității în iunie 2014, 50% dintre angajații companiilor care au o politică formală privind licențierea software nu aleg niciodată software nelicențiat pentru a-l instala la serviciu, în timp ce, în cazul companiilor care nu au o politică formală în acest sens, ponderea angajaților care nu aleg să utilizeze software nelicențiat scade la 26%.
Parteneriatul dintre IGPR și BSA își propune să susțină mediul de afaceri în vederea evitării riscurilor legate de utilizarea de software nelicențiat sau contrafăcut prin desfășurarea unor acțiuni de informare și prevenire. În cadrul campaniei se desfășoară activități comune de informare pentru peste 30.000 de companii mici și mijlocii, care astfel pot beneficia de instrumentele disponibile care să le ajute să identifice și să evite software-ul contrafăcut sau nelicențiat și astfel să gestioneze riscurile asociate acestuia, legale și de securitate informatică. Consultanții BSA pot furniza IMM-urilor din România informaţiile de care au nevoie pentru realizarea unei inventar software intern, dar şi consultanță post-inventariere, prin intermediul Centrului de suport pentru Campania organizată de Inspectoratul General al Poliției Române și BSA | The Software Alliance, la telefon: 021-529.71.95, e-mail prevenire@softwareculicenta.ro.
Software-ul este o resursă fundamentală și un activ valoros pentru orice afacere din zilele noastre. În prezent, se poate opta între variantele clasice și cele moderne de licențiere, astfel încât orice companie se poate dezvolta în siguranță prin folosirea de software original și cu licență. Soluțiile moderne de tip cloud, pe lângă avantajul accesibilității de oriunde, inclusiv de pe platformele mobile, pot oferi noi posibilități de gestionare simplificată a licențierii. Atât numărul de utilizatori, cât și perioada de utilizare pot fi ușor modificate, în funcție de nevoi, ceea ce poate reduce riscurile ce decurg dintr-o licențiere neadecvată sau insuficientă.
Magda Popescu, BSA | The Software Alliance Outside Counsel: „Dorim să mulțumim Poliției Române că este partenerul nostru și în acest an în efortul comun de informare a mediului de business cu privire la riscurile pe care un software nelicențiat sau contrafăcut le poate aduce. Din ce în ce mai mult, studiile și datele din piață indică faptul că software-ul nelicențiat, descărcat sau procurat din surse neautorizate, poate provoca probleme – nu doar probleme legale, cu privire la care deja informăm comunitatea de afaceri de mai mulți ani, ci chiar probleme de securitate a datelor și a sistemelor IT ce le aparțin. Este datoria noastră să avertizăm asupra acestor pericole și să fim alături de utilizatorii de software pentru a-i sprijini să evite și să minimizeze aceste riscuri.”
Chestor general de poliţie Petre Tobă, Inspector General al Poliţiei Române a declarat: „Poliția Română, în ultimii ani, a obținut rezultate semnificative în combaterea infracțiunilor în domeniul dreptului de autor. Datorită eforturilor depuse de structurile de specialitate ale Poliției Române, precum și a măsurilor luate privind combaterea pirateriei software se constată un trend descendent al fenomenului infracțional în acest domeniu. Prin continuarea Protocolului de colaborare pentru prevenirea și combaterea pirateriei softwere, activitățile Poliției Române se vor derula pentru asigurarea concurenței loiale și protejarea mediului de afaceri, iar eforturile vor fi concentrate în special pe segmentul combaterii evaziunii fiscale, generat de acest fenomen. De asemenea, pe această cale, doresc să îi asigur pe toți partenerii noștri de faptul că Poliția Română acordă o importanță deosebită cooperării interinstituționale pentru prevenirea infractionalității din domeniul drepturilor de autor”.

Date din Campania anti-piraterie software 2013-2014

În perioada septembrie 2013 – iunie 2014, campania de conștientizare a vizat un total de 53.562 de companii, dintre care peste 6.600 au primit consultanță individualizată pentru a-și clarifica întrebările legate de licențierea software, iar peste 2.600 au întocmit și trimis către BSA un audit software. În primele 8 luni ale acestui an, au fost derulate 400 de acțiuni de combatere a criminalității în domeniul dreptului de autor și al drepturilor conexe care s-au concretizat în descoperirea a peste 200 de infracțiuni la regimul produselor software( art. 139 ind. 9 din Legea nr. 8/1996), indisponibilizarea a peste 1000 de sisteme informatice, precum şi indisponibilizarea de suporturi de stocare. Valoarea despăgubirilor solicitate de titularii de drepturi este de aproximativ 1 milion de EURO.

Campania ”Dezvoltă-ți afacerea în siguranță!” 2014-2015

Anul acesta, în cadrul Campaniei „Dezvoltă-ți afacerea în siguranță!”, companiile care au nevoie de consultanță pentru găsirea celor mai adecvate soluții și crearea unor strategii eficiente pentru organizație în ceea ce privește gestionarea corectă a licențelor software și utilizarea programelor de calculator în siguranță, pot participa la evenimentele organizate de sau cu participarea BSA | The Software Alliance (BSA) şi Inspectoratul General al Poliţiei Române. Aceste întâlniri vor avea loc pe toată durata Campaniei, la Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, București, Ploiești, Constanța și Timișoara. Calendarul acestor evenimente poate fi accesat pe portalul www.softwareculicenta.ro.

Comentarii

comentarii