Acasă Editorial 4 Februarie. Ziua împotriva cancerului. Modelul Timișoara

4 Februarie. Ziua împotriva cancerului. Modelul Timișoara

DISTRIBUIȚI

liaSătulă de atâta ipocrizie, în plină zbatere, strigăte și plânsete pentru respectarea legilor lumii, ale țării, dar și ale noastre, că așa-i la noi, avem ”derogări de tip românesc”, vă amintesc faptul că pe 4 februarie, în lume, se respectă ”Ziua mondială de luptă împotriva cancerului”. Avem statistici, România deține un loc ”fruntaș”, locul 47 din 50, în lupta împotriva cancerului, în care, mai importantă decât depistarea precoce este PREVENȚIA.
Aici abia începe ipocrizia! În România, în ultimii 10 ani, s-au lăsat de fumat  peste 20 la sută dintre persoanele cu studii de la nivelul mediu în sus, dar s-au apucat de fumat mai mult de două femei dintr-o sută, așa, ca să fim ”bărbate”! Cu toate acestea, cancerul pulmonar este pe locul I. Avem o lege împotriva fumatului încă din 2001, ce interzice categoric fumatul în spațiile publice, cu referire la administrația publică, școli, spitale, birouri… Mergeți în birourile multor ”domni” directori din primării, consilii, prefecturi, spitale, direcții și veți fi dezamăgiți. Orgoliul lor grobian le induce, mereu, același răspuns: ”Acesta este biroul meu”! Greșit! Este biroul unei instituții publice în care, sărmanii nefericiți, dețin câteva funcții trecătoare… Mai avem o lege, din 2008,  care obligă restaurantele să aibă spații SEPARATE  de fumători/nefumători, iar barurile, doar dacă sunt sub 100 metri pătrați, numai atunci se pot autodefini,  pentru fumători sau nefumători… Se fumează barbar, murdar, pe stradă, se aruncă mucurile de țigări cu ură! Timișoara găzduiește, mai departe, campania ”Timișoara curată! Nu arunca țigările pe jos”,  concepută de cluburile Rotary, Lions și Primăria Timișoara, împreună. Este ceva mai bine… lumea ia atitudine,  dar se moare de cancer pulmonar. Tineri de 17 – 18 ani au cancer pulmonar sau alte boli, generate de fumatul precoce sau în familie, iar patronii se scuză: ”Vai… pierdem clientela dacă respectăm legea!” De ce nu o pierd cei din Italia, Germania sau SUA, în ultima nici pe stradă nu se fumează!
Cum să-l creadă un pacient pe medicul său, când cel din urmă fumează în  ”cabinetul său” din spitalul public?
În ultimii șase ani, la evenimentele cluburilor Rotary din Timișoara nu se mai fumează, respectăm legea! Baluri cu 500 de persoane fără fum (și fumuri!) au aerul elegant al normalității. Degeaba renunță  unii la fumat dacă nu-și apără teritoriul, dacă nu cer, cu demnitate, dreptul la viață sănătoasă! Vorba românească, adesea, plină  de expresiile compromisului inutil: ”Să nu-i las să fumeze? Dar nu se supără?” În țările civilizate, fumătorilor, li se spune, din start: ”Aici nu se fumează!”
Cunosc medici implicați profund în lupta împotriva cancerului, unii, mai ales, a celui pulmonar: dr. Șerban Negru, dr. Ștefan Dan Mihăicuță și alții, persoane   ale căror fețe mai zâmbesc doar din când în când. Se luptă cu spaimele, cu bolile, ar vrea să facă mai mult, își dau inima pentru profesiile lor. Cancerul pulmonar face victime în fiecare zi, dar fumatul mai oprește și inimile, la propriu, nu la figurat.
Modelul Rotary Timișoara a fost folosit, recent, public, la o conferință  organizată de Ministerul Sănătății, prin prof. univ. dr. Dodo Săndesc. Dacă Rotary poate, poate și o altă organizație. Dacă rotarienii pot, pot și alții.
Ceea ce este scris pe pachetele de țigări nu este o metaforă. Este un strigăt: Fumatul ucide! Nu este o glumă, nici măcar proastă.
În Timișoara există câteva restaurante în care se respectă legea. Avem speranțe…

Comentarii

comentarii