Acas─â Actualitate 44 de ani de la cutremurul din 1977

44 de ani de la cutremurul din 1977

251
DISTRIBUIȚI

Joi, la ora 21.22, se ├«mplinesc exact 44 de ani de la cutremurul din 1977, ├«n care au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai ├«n Bucure┼čti, iar al┼úi aproximativ 11.300 au fost r─âni┼úi. Conform datelor oficiale, acum, ├«n Bucure┼čti sunt consemnate 356 de cl─âdiri aflate ├«n clasa l de risc seismic ┼či 370 ├«ncadrate ├«n clasa a ll-a de risc seismic.

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21:22, a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter ┼či o durat─â de circa 56 de secunde.

Datele oficiale arat─â c─â ├«n urma cutremurului ┼či-au pierdut via┼úa 1.578 de persoane, majoritatea ├«n Bucure┼čti, iar alte 11.321 au fost r─ânite, ├«n principal din cauza pr─âbu┼čirii cl─âdirilor.

Cele mai grave urm─âri s-au ├«nregistrat ├«n partea de sud a ┼ú─ârii, ├«n special ├«n Capital─â, unde au fost distruse 33 de cl─âdiri ┼či blocuri de ├«n─âl┼úime mare sau medie, ├«ntre acestea fiind cl─âdiri vechi construite ├«n perioada antebelic─â, dar ┼či trei cl─âdiri noi (blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe ┼×tefan cel Mare-Lizeanu ┼či Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor). ├Än total, s-au pr─âbu┼čit sau au fost grav avariate 32.897 de locuin┼úe ┼či au fost afectate 763 de unit─â┼úi industriale din 23 de jude┼úe. Un raport din 1978 al B─âncii Mondiale arat─â pagube ├«n valoare de dou─â miliarde de dolari, din care 70% ├«n Bucure┼čti.

Seismul a fost resim┼úit puternic ┼či ├«n ┼ú─ârile vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar ┼či ├«n alte ┼ú─âri din centrul ┼či sudul Europei, precum ┼či ├«n Rusia. ├Än Bulgaria, au fost distruse trei blocuri, iar peste 120 de oameni au murit.

“Studiile de dup─â cutremur au ar─âtat ca acesta a avut caracter de multi-┼čoc: au fost cel pu┼úin 4 ┼čocuri principale la ad├óncimi diferite, de-a lungul planului de rupere, care este estimat a avea un perimetru de 30 pe 60 km. Mecanismul de faliere a ┼čocului principal a fost invers, orientat pe direc┼úia NE-SV ┼či u┼čor scufundat spre NV. De┼či ├«n Rom├ónia existau la data cutremurului mai multe seismometre, doar unul dintre ele a reu┼čit s─â ├«nregistreze corect ├«ntreaga mi┼čcare seismic─â – cel de la sta┼úia INCERC din Bucure┼čti (cartierul Pantelimon); valoarea maxim─â de accelera┼úie ├«nregistrat─â la nivelul solului a fost de 2,069 m/s. Cutremurul din 4 martie 1977 a fost cel mai distructiv cutremur de pe teritoriul Rom├óniei din secolul XX (cel pu┼úin)”, arat─â speciali┼čtii Institutului Na┼úional pentru Fizica P─âm├óntului.

Actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Boc─âne┼ú, c├ónt─ârea┼úa Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc, poetul A.E. Baconsky sunt printre cei care ┼či-au pierdut via┼úa ├«n urma cutremurului.

Comentarii

comentarii