Acasă Cultura 7 luni, 157 de artiști, 17 expoziții! după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după – la...

7 luni, 157 de artiști, 17 expoziții! după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după – la final

DISTRIBUIȚI

Șapte luni, 157 de artiști, 26 de curatori, 17 expoziții și cinci performance-uri, 61 de voluntari și 704 ore de voluntariat. Unul dintre cele mai ample proiecte ale Timișoarei Capitală Culturală Europeană 2023 se apropie de final.

după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după a deschis spațiile Cazarmei U din Timișoara către iubitorii de artă – localnici și turiști deopotrivă – începând cu 4 mai și închide, în 30 noiembrie, expozițiile. Doar pe acestea, pentru că Sculptura se mută în litere și devine Poveste.

Fundația Interart Triade și Attila Kim Architects au plăcerea de a vă invita joi, 23 noiembrie, ora 12,00, la Cazarma U Timișoara, la conferința de presă ce va marca închiderea proiectului. Printr-un alt început!

Ultimele două săptămâni ale proiectului după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după mută formele sculpturii în pagini de carte și îl aduc pe scriitorul Petru Ilieșu în Cazarma U cu Instalația.

„Instalația: un cub de 2/2 m, realizat din desfășurarea unor coperte ale cărții ”Classified” – carte, jurnal al zilelor Revoluției din 1989 –  simbolizează un univers închis din interiorul căruia se revarsă, forțând o latură a structurii, conținutul cărții decopertate. Bariera secretizării, marcată de pereții cubului, este străpunsă de miezul epic al cărților în ideea că adevărul, oricât ar fi de zăvorât, ascuns, la un moment dat va răbufni la suprafață.” – Petru Ilieșu.

Tot așa cum pereții Cazarmei U au dovedit în acest an că pot îmbrăca și alte forme, aducând în oraș o recunoaștere națională: proiectul după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după a primit Premiul secțiunii Arhitectura amenajărilor interioare/expoziții, standuri și scenografie din cadrul Anualei de Arhitectură București, ediția 2023.

Arhitect Attila Kim:  „Pereții interiori ai cursivelor au fost dublați cu un perete nou, decupat în dreptul ușilor și geamurilor, care marchează spațiile expoziționale și devine interfața fiecărei expoziții, fiind suportul fizic al conceptelor curatoriale, biografiilor artiștilor și denumirilor tuturor spațiilor. Astfel, această friză prin care se accesează fiecare spațiu în parte, devine o a doua piele a clădirii, simbolizând și noua funcțiune muzeală.”

„Vom muta povestea acestui an, adevărul lui, în memoria unei cărți, a unui album pe care dorim să îl facem în 2024, ca să conservm această experiență a Cazarmei U din Timișoara Capitală Europeană a Culturii” – Sorina Jecza, președinta Fundației Triade Timișoara.

Despre toate acestea și multe alte detalii vă așteptăm să povestim joi, ora 12,00, în Cazarma U, în ultima conferință de presă a proiectului. Vor fi prezenți parteneri și colaboratori din proiect, reprezentanți ai instituțiilor finanțatoare, dar și membri ai echipei care a făcut posibile activitățile din întregul proiect.

Proiectul  după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TimCultura 2023.

 

 

Comentarii

comentarii