Acasă Actualitate 9 Mai – Ziua Europei. Istorie și simboluri

9 Mai – Ziua Europei. Istorie și simboluri

DISTRIBUIȚI

9 mai ziua europeinÎn fiecare an, de Ziua Europei, 9 mai, cele 27 state ale Uniunii Europene, (mai puțin Regatul Unit, în 2017) sărbătoresc pacea și unitatea în Europa.

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată celebra Declarație Schumann, în cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950. Pentru toate popoarele Europei, această zi are o dublă semnificaţie: la 9 mai 1945 a capitulat Germania nazistă, încheindu-se cea mai sângeroasă conflagraţie mondială şi, cinci ani mai târziu, la 9 mai 1950, Robert Schumann, ministrul de externe francez, a formulat Declaraţia ce-i poartă numele şi care este primul pas spre edificarea Europei unite, a unei Europe în care toate statele sunt chemate să coopereze sub deviza „Toţi diferiţi, toţi egali”. Robert Schumann, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schumann este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Față de această dublă semnificație, în România ziua de 9 mai are și o foarte puternică încărcătură patriotică. 9 mai simbolizează ziua în care, la 1877, a fost proclamată independența de stat a României și, în consecință, este prilej de comemorare a eroilor noștri căzuți la Plevna, Griviţa, Smârdan. Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE, Parlamentul European și Comisia Europeană își deschid porțile pentru public. De asemenea, birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele. În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, organizate pentru a sărbători Ziua Europei.
Ziua Europei a fost instituită de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei în 1964 ca 5 mai. Consiliul Europei, cu sediul în Strasbourg, este prima organizaţie europeană şi s-a născut – la ideea premierului britanic Winston Churchill – în 5 mai 1949 prin actul a 10 state. Consiliul Europei tratează toate chestiunile majore cu care se confruntă societatea europeană (cu excepţia celor ce privesc apărarea), acţionează pe continent în sensul promovării democraţiei şi drepturilor omului şi are ca structuri principale Comitetul Miniştrilor de Externe al ţărilor membre, ca instanţă de decizie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei – ce reprezintă forţele politice ale parlamentelor statelor membre. De asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, formată din câte un judecător din partea fiecărui stat membru, este un exerciţiu unic în lume deocamdată (deoarece nu există Consiliul Asiei, al Africii sau Americii şi nici Curtea Asiatică, Africană sau Americană a Drepturilor Omului).
Consiliul Europei este finanţat de guvernele statelor membre, ale căror contribuţii sunt proporţionale cu populaţia şi bogăţia lor. Europa are drapelul său: un cerc format din 12 stele aurii pe fond azuriu; această emblemă a fost adoptată în 1955 de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei la propunerea Adunării Parlamentare (formată din delegaţii parlamentelor naţionale, nu europarlamentari); prin dispunerea lor, stelele simbolizează uniunea popoarelor Europei – iar în ceea ce priveşte numărul lor, el este invariabil, 12 fiind simbolul perfecţiunii şi al plenitudinii. Din 1986, drapelul European este şi emblema oficială a Uniunii Europene (care a preluat de la Consiliul Europei şi Imnul Europei, Oda Bucuriei de Beethoven – toate cele 27 de state ale Uniunii Europene fiind membre ale Consiliului Europei). Aşadar, Ziua Europei este în a cincea zi din a cincea lună – în 9 Mai fiind Ziua Uniunii Europene.

 

Comentarii

comentarii