Acasă Economic 90% din producţia timişeană de miere merge la export

90% din producţia timişeană de miere merge la export

DISTRIBUIȚI

miere-organicaJudeţul Timiş are miere de calitate, dar aproape 90% din producţie ajunge la export, mai ales în Germania, Olanda, SUA, Japonia sau China.
Anul 2015 a fost unul foarte bun pentru apicultori, nu a plouat, vegetaţia nu au fost atinsă de boli, iar albinele şi-au putut face datoria.
„La familiile de albine am avut o producţie mult mai bună decât anul trecut. La toate culesurile am obţinut producţii bune, începând cu culesul de rapiţă, continuând cu salcâmul, teiul, care dă producţii cam din 7 în 7 ani, iar anul acesta mulţumim că am prins şi am terminat cu mierea de floarea soarelui. Mierea de anul acesta a fost foarte bună. Din cele peste 100 de tone de miere pe care le-am achiziţionat nu am avut probleme cu calitatea. Stocurile careu mai sunt, vor fi date spre comercializare”, spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Timiş, Dan Ciublea.
Producţia de miere a crescut în 2015 la nivel naţional cu 70% faţă de anul trecut, iar în Timiş s-au obţinut peste 150 de tone de miere, cu 60 de tone mai mult decât în 2014.
Un rol important l-a avut creşterea numărului de producători, dar şi condiţiile meteorologice.
Dacă pentru buzunarul unui român de rând borcanul de miere este scump, pentru străini este acceptabil, aşa că 90% din producţie ajunge pe rafturile magazinelor din străinătate.
În România se consumă anual sub 100 de grame de miere pe cap de locuitor, în timp ce în Germania ajunge la peste 26 kg. de miere de persoană.

Comentarii

comentarii