Acasă Eveniment Majoritatea parlamentarilor PDL susţine tăierea salariilor şi pensiilor

Majoritatea parlamentarilor PDL susţine tăierea salariilor şi pensiilor

DISTRIBUIȚI

Gheorghe Ciobanu, deputat PDL de Timiş: „Pe termen scurt a fost soluţia pe care nu o comentez, dar… eu mă refer pentru perioada următoare. Acum s-au tăiat, vine tranşa”
România este în criză. Bugetarilor le-au fost retezate salariile cu 25 la sută şi pensionarii au scăpat ca prin urechile acului să nu le fie tăiate pensiile cu 15 la sută. Totuşi, în urma declaraţiilor din ultimele zile se pare că pensionarii tot vor avea pensiile tăiate în curând, printr-o metodă sau alta. În plus, oamenii sunt cocoşaţi şi de mărirea TVA cu 5 la sută. Metode bune, oare? Dacă populaţia strigă prin manifestaţii în stradă că nu, majoritatea parlamentarilor PDL a susţinut aceste măsuri, de voie de ne… voie… Cum le-au susţinut? Simplu. Nu au votat moţiunea PSD, ce le anula. De ce? Ce soluţii au? Am încercat să aflăm de la parlamentarii timişeni cu sigla PDL în piept, ce ne reprezintă în parlament…

Care credeţi că sunt soluţiile cele mai bune pentru a scoate România din criză?

Patru chestiuni pe care le văd eu importante, pertinente, pentru a ieşi din criză. În primul rând, reducerea cheltuielilor bugetare şi restructurarea aparatului bugetar, în al doilea rând, lărgirea bazei de impozitare, în al treilea rând, o politică fiscal-bugetară adecvată perioadei actuale, respectiv unei perioade de criză şi nu, în ultimul rând şi un comportament adecvat al tuturor cetăţenilor faţă de aceste măsuri. Adică această isterie. Cum s-a mărit TVA, că-i bine, că nu-i bine, dar şi-au retras produsele de pe piaţă, nu găseai nimic pe rafturi în  unele locuri, alţii nu au mai vândut… Această isterie care se creează nu e benefică, indiferent de măsuri. Am trecut şi această chestiune, pe care eu o văd importantă, al unui comportament adecvat al tuturor cetăţenilor, şi politicieni, şi media, şi patroni, şi mediul privat şi funcţionari publici, faţă de aceste măsuri, referindu-mă la măsuri pertinente şi bine justificate. Mă refer la clasa politică, la tot ce înseamnă media, pentru că dacă prezinţi numai anumite aspecte induci o anumită stare psihică în rândul populaţiei şi nu e benefică dacă nu e raţională… că ne afectează pe toţi în final. Un comportament adecvat al nostru, al tuturor, faţă de perioada pe care o traversăm.

Credeţi că aceste măsuri, creşterea TVA şi tăierea salariilor bugetarilor sunt bune sau se puteau găsi altele?
Nu aş vrea să le comentez. Se pare că sunt pe perioadă scurtă. În scurt timp, am fost legaţi şi de acordul cu fondul monetar, dacă nu vine tranşa, ne bloca. Pe termen scurt, a fost soluţia pe care nu o comentez dar… eu mă refer pentru perioada următoare. Acum s-au tăiat, vine tranşa. Se pare că şi cu TVA au fost voci care au spus că numai până la finalul anului. Oricum, o corelare a acestor elemente va trebui să ne stabilizeze clar pe ce direcţie mergem în ceea ce priveşte şi politica fiscală şi reducerea cheltuielilor, care este clar că trebuia să se producă demult, nu acum, în contextul unei reorganizări a tuturor ministerelor…

Credeţi că va fi numai până la finalul anului?
Înclin să cred. Pentru că va trebui inclusă într-o strategie fiscal-bugetară pertinentă şi pe termen scurt şi mediu…

Aproximativ, când credeţi că va ieşi România din criză?
Se pare că Uniunea Europeană a intrat în al doilea val de criză. Nu suntem numai noi. Eu înclin să cred că finalul lui 2011.

Comentarii

comentarii