Acasă Actualitate Victorie timişoreană asupra unei decizii a guvernului

Victorie timişoreană asupra unei decizii a guvernului

DISTRIBUIȚI

Aplicarea OUG 63/2010 nu afectează instituţiile de cultură din subordinea primăriei

Totuşi, vor fi daţi oameni afară

 

Timişoara este cunoscută pentru multiculturalitatea de care dă dovadă. Tocmai de aceea primarul urbei de pe Bega, Gheorghe Ciuhandu, a fost împotriva concedierii unor angajaţi din instituţiile de cultură din subordinea Primăriei Timişoara. Primarul chiar s-a contrat cu ministrul Vasile Blaga într-o videoconferinţă, spunând că aceşti oameni din instituţiile de cultură nu trebuie să intre sub incidenţa ordonanţei 63.

S-a făcut şi memoriu pentru ca aceşti oameni să rămână pe locurile lor. Până la urmă toate aceste eforturi din partea primăriei şi a oamenilor de cultură din Timişoara şi practic ale oamenilor din urbea de pe Bega au dat roade şi guvernul nu va mai da afară oameni din instituţiile de cultură aparţinătoare de primării.  

 

„S-a decis ca totuşi şi cultura să fie o excepţie care să nu intre sub incidenţa ordonanţei 63”

„La nivel guvernamental s-a decis ca totuşi şi cultura să fie o excepţie care să nu intre sub incidenţa ordonanţei 63. Filarmonica, Teatrul Maghiar şi German vor beneficia de această excepţie. Urmează ca în cursul zilei de astăzi (n.r. joi) să primesc şi documentele. S-a luat o decizie la nivel guvernamental. Urmează ca astăzi să primim o documentaţie mai în detaliu. Un lucru favorabil pentru judeţul nostru. Cred că suntem singurul judeţ care am reuşit să arătăm că la noi în Timişoara există această zonă multiculturală care trebuie menţinută”, spune prefectul de Timiş Mircea Băcală.

"Nimeni nu trebuie să fie ocolit de procesul de restructurare"

Prim-ministrul Emil Boc a explicat, miercuri seară, în cadrul emisiunii „Ediţie specială”, de la TVR1, că instituţiile de cultură care nu au fost înfiinţate prin decizii ale autorităţilor deliberative locale nu vor fi atinse de reducerile de personal care decurg din aplicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 63/2010. Prin urmare, Boc le dă dreptate edililor timişoreni, care de mai bine de o săptămână cer o clarificare în acest sens, explicând că dacă Filarmonica Timişoara, Teatrul Maghiar Timişoara şi Teatrul German Timişoara ar fi intrat la restructurări, riscau desfiinţarea. Autorităţile timişorene nu au primit însă un răspuns oficial în acest sens de la guvern, însă pare că prim-ministrul Boc, vioara întâi în producerea ordonanţelor de urgenţă, a înţeles că unele instituţii de cultură nu intră sub incidenţa ordonanţei. „Vreau să se înţeleagă clar că nimeni nu trebuie să fie ocolit de procesul de restructurare. Nu vom accepta însă ca această restructurare să se facă pe spinarea unora, în detrimentul altora. Un asemenea principiu nu poate fi acceptat. (…) A fost o interpreatare abuzivă şi incorectă a actului normativ, pentru că ordonanţa de urgenţă spune foarte clar că procesul de restructurare îi vizează pe aceia care au fost produsul unor structuri înfiinţate prin decizii ale autorităţilor deliberative judeţene sau locale. Adică teatre sau filarmonici sau ansambluri de cultură şi aşa mai departe înfiinţate prin hotărâri hotărâri ale consiliului judeţean sau hotărâri ale consiliului local. De aceea, incorectă este abordarea să prinzi în această restructurare, care face obiectul normativelor de restructurare ale Ministerului Culturii, structuri de cultură înfiinţate prin decizii ale guvernului în decursul timpului”, spune Emil Boc.

Totuşi, vor fi daţi oameni afară

Cu toate acestea, spune Boc, instituţiile de stat care nu vor fi afectate de aplicarea OUG 63/2010, vor intra la reduceri dictate de ministerul de care aparţin. În cazul celor trei instituţii de cultură din Timişoara, numărul de posturi pentru fiecare dintre acestea va fi decis de Ministerul Culturii. „Teatrul German de Stat Timişoara a fost înfiinţat prin hotărâre a Consiliului de miniştri în 1956. Asta nu înseamnă că nu se va încadra în normativele de personal stabilite de Ministerul Culturii. Va intra acolo, dar nu în acest element care ţine de autorităţile judeţene locale”, a exemplificat prim-ministrul Boc. 

Comentarii

comentarii