Acasă Actualitate Humanitas Timișoara: Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu. Cernobîl, între realitate și...

Humanitas Timișoara: Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu. Cernobîl, între realitate și ficțiune

DISTRIBUIȚI

Librăria Humanitas Timișoara vă așteaptă, în data 12 februarie, la ora 17.30, la a cincea ediție a dezbaterilor lunare ”Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu și invitații săi”.

De data aceasta va fi un dialog cu prof. dr. Paul Gravila, de la Facultatea de Fizică, Universitatea de Vest din Timișoara, specialist în fizica particulelor elementare, astrofizică, detectori, dozimetrie și radioprotecție și autor calificat CERN-ATLAS.

Alături de el va fi și dr. Alexandru Oravițan, critic literar și cadru didactic asociat Universitatea de Vest din Timișoara.

Tema acestei întâlniri este „Cernobîl, între realitate și ficțiune”, iar cartea recomandată este „Rugăciune pentru Cernobîl”, volumul Svetlanei Aleksievici, scriitoare laureată a premiului Nobel pentru literatură.

În 26 aprilie 1986, o serie de explozii au zguduit reactorul nuclear de la Cernobîl. Flăcările au aprins cerul, iar radiațiile rezultate au contaminat pământul și au otrăvit oamenii vreme de ani întregi.

În timp ce autoritățile au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori – foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani –, ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire.

Seria de evenimente „Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu și invitații săi”, organizată în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, își propune să aducă în fața publicului subiectele importante ale științei prin dialoguri accesibile, însoțite de recomandări de lectură.

Comentarii

comentarii