Acasă Actualitate Pericolul vine pe Bega!

Pericolul vine pe Bega!

DISTRIBUIȚI

Ploile căzute în Banat în ultimele 24 de ore favorizează topirea zăpezii și favorizează viiturile mari. Cel mai mare pericol în Timiș este pe râul Baga, zona Făget, iar în Caraș Severin, în Poiana Mărului și pe râul Rusca.

Administrația Bazinală de Ape Banat Timișoara atenționează că, pe lângă depășiri de cote de apărare de tipul codului galben de inundații de pe râurile Timiș la stația hidrografică Grăniceri și Bârzava la sh Partoș, de la precipitațiile din ultimele 24 de ore au apărut noi depășiri.

A rămas tot cod galben pe râurile Bistra (la sh Obreja), Sașa (la sh Poieni), Sebeș (sh Turnu Ruieni), Rusca (sh Voislova).

Până vineri 5 februarie, la ora 18.00, este în vigoare o atenționare hidrologică de COD GALBEN DE INUNDAȚII pentru râurile: Bârzava (din jud Timiș), Bega – bazin amonte S.H. Balinţ, Timiș – bazin amonte S.H. Lugoj, Pogăniş – bazin amonte Ac. Cadar Duboz (judeţele: Caraș Severin şi Timiș), Caraş şi Nera (judeţul Caraș Severin).

Deși poate părea că nu au fost la fel de mari ca în alte ocazii, precipitațiile de ieri au căzut pe un fundal complicat hidrologic, de ape mari pe râuri, și în plus au favorizat topirea zăpezii în zonele montane cu altitudini mai mici.

În județul Timiș cel mai mult a plouat în bazinul râului Bega, la stația hidrometrică (sh) Făget-8,8 l/mp. În schimb în județul Caraș-Severin, cea mai mare valoare s-a înregistrat în bazinul râului Bistra Mărului, la sh Poiana Mărului -22 l/mp, următoarea valoare fiind pe râul Rusca, la sh Voislova-14,3 l/mp.

Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat atenționate hidrologic. De asemenea, supraveghează și lucrările hidrotehnice situate în zonele cu probleme pentru protejarea populației riverane.

Comentarii

comentarii