Acasă Actualitate O singură cameră web în sălile de bacalaureat din Timiş

O singură cameră web în sălile de bacalaureat din Timiş

DISTRIBUIȚI

IŞJ Timiş schimbă schimbarea….

Cei peste 4.300 de absolvenţi de clasa a XII-a care susţin în aceste zile a doua sesiune a bacalaureatului în Timiş vor fi mai liniştiţi. Nu vor fi monitorizaţi decât de o singură cameră web. Schimbare radicală de poziţie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş. După ce ieri, Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş, anunţa că dacă va fi nevoie, va monta patru sau chiar cinci camere web în sălile de examen, miercuri totul s-a schimbat. După o analiză în care s-a constatat că o singură cameră web este suficientă, s-a luat decizia să se păstreze ordinea din prima sesiune de bacalaureat. Cu o singură excepţie, camerele de luat vederi vor înregistra şi audio.

Camerele web au vizibilitate de 100%

În exclusivitate pentru ZIUA de Vest, liderii celor mai importante sindicate din învăţământul timişean au declarat că o cameră web instalată în clase poate monitoriza maxim patru persoane. Neoficial, conducerea IŞJ Timiş s-a supărat, argumentând că liderii de sindicate au divulgat informaţii secrete. Acestea au fost obţinute datorită faptului că au participat în Comisia de Cercetare Disciplinară a Bacalaureatului din prima sesiune. Marţi, Inspectorul Şcolar General de Timiş era ferm şi promitea că, dacă va fi nevoie, va băga şi 4-5 camere web în săli. După ce s-a analizat situaţia, totul s-a schimbat. „Am făcut o analiză în comisia judeţeană de bacalaureat şi am decis să rămână o singură cameră web şi la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat. Am constatat că aceste camere web acoperă în proporţie de 100% sala de clasă. Nu ştiu de unde a venit remarca celor din sindicate vizavi de camerele de luat vederi. Au aruncat acest zvon pentru a crea un anumit val asupra examenului de bacalaureat. Organizarea va fi identică cu cea din vară, cu o singură excepţie: camerele vor înregistra şi audio”, ne-a declarat Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş.

Sindicaliştii au o altă viziune

Liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar timişean susţin că webcam-urile sunt puse doar de mântuială. Ele nu pot suspaveghea mai mult de patru persoane, susţin la unison sindicaliştii. “Camerele web nu sunt semnificative. Pe o cameră web dintr-o sală de 20 de elevi sunt filmate maxim patru persoane. E o minciună gogonată prin care ne spun că bacul e corect, nu e deloc aşa. Camerele web nu au valoare, stresează doar psihic  copilul”, susţinea Marius Lobază, secretarul executiv al Federaţiei Educaţiei Naţionale Timiş. Acelaşi lucru îl spunea şi colegul său, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiş. „Camerele web sunt mai mult pentru a băga spaima în elevi. Am văzut filmări cu camerele web din sălile de examen. Ele sunt fixate pe două-trei, maxim patru locuri. Este un fel de Bau-Bau care în mod real nu trebuie să insufle teamă. Este o presiune în plus, până se va banaliza”, spunea Virgil Popescu, liderul Sindicatului “Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean.

Webcam-urile îşi modifică un pic poziţia

După sesizarea sindicatelor, camerele web din sălile de examen din Timiş îşi vor modifica un pic poziţia. „Camerele vor fi poziţionate un pic diferit, vrem să avem o perspectivă bună asupra persoanelor care intră în sala de examen, mă refer la cei ce monitorizează, la asistenţi, la candidaţii care ies şi intră. Vrem doar un bacalaureat corect cu şanse egale pentru toţi. Nu vrem să schimbăm ierarhia valorilor, camerele sunt acolo doar pentru a diminua gradul de fraudă la examen. Camerele erau deasupra catedrei, poziţia se va modifica în sensul că vom avea o vizibilitate 100% în faţă, acolo unde se preiau lucrările”, ne-a mai spus Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş.

7 septembrie – ziua rezultatelor finale

Peste 4.300 de absolvenţi de clasa a XII-a din Timiş vor încerca încă o dată să obţină o medie de trecere la bacalaureat. La cea de-a doua sesiune a bacalaureatului în Timiş vor fi 13 centre de examen, dintre care 10 la Timişoara. Rata de promovare la examenul de bacalaureat la prima sesiune în Timiş a fost de 33%. Până pe 26 august au loc evaluările de competenţe, care nu vor conta în media finală. Între 22 şi 23 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice la limba română. Apoi urmează competenţele lingvistice la limba maternă şi cele la o limbă străină. Adevăratul examen începe pe 29 august cu proba scrisă la limba şi literatura română. Pe 4 septembrie se vor afişa rezultatele provizorii, iar după rezolvarea contestaţiilor, în 7 septembrie, vor fi afişate rezultatele finale.

 

Comentarii

comentarii