Acasă Actualitate ”Voi promova spiritul Timișoarei, adică un spirit inovativ, de cooperare, înțelegere și...

”Voi promova spiritul Timișoarei, adică un spirit inovativ, de cooperare, înțelegere și conlucrare, la nivelul districtului Rotary”

DISTRIBUIȚI

marian mocan w

Interviu cu Marian Mocan, Guvernator al Districtului Rotary International 2241 Romania și Republica Moldova pentru 2013-2014

Ce proiecte veți susține ca și Guvernator al Districtului Rotary International 2241 Romania și Republica Moldova pentru 2013-2014?

În primul rând voi susține toate proiectele pe care le-a derulat Guvernatorul 2012-2013 Radu Popescu și care s-au dovedit benefice pentru District. Dintre ele putem aminti „Dinți frumoși, dinți sănătoși” care se referă la educația stomatologică în școlile din România (în colaborare cu un District din Suedia) sau „Salvați inima unui copil”, care se referă la operații pe cord pentru copiii cu probleme cardiace (în colaborare cu Districtul Israel). De asemenea, vom analiza și alte propuneri de proiecte care vor fi făcute la nivel de district și care vor fi benefice comunităților locale. În măsura în care acestea vor fi votate ca și proiecte districtuale ele vor fi promovate în district.

Cum vedeți coordonarea activității districtului cu Rotary Internațional?

Rotary Internațional trasează liniile directoare ale anului rotarian respectiv și accentuează problemele de referință la nivel mondial. Cea mai stringentă problemă în momentul de față este eradicarea completă a poliomelitei pe glob, un proiect care a însemnat un efort uriaș la nivel mondial, de peste 1 miliard de dolari. În prezent mai există 3 țări în care acest flagel nu a fost eradicat: Pakistan, Afganistan și Nigeria. Președintele Rotary Internațional Ron Burton și-a propus ca în anul rotarian 2013-2014 această campanie să se finalizeze. Ar însemna cea mai mare victorie a unei asociații neguvernamentale internaționale asupra unei boli cumplite și m-aș simți extrem de mândru să fiu guvernator în anul în care această muncă fantastică care a consumat și bani și timp și chiar vieți omenești să se finalizeze. La instruirea pe care am avut-o la San Diego, în SUA, am cunoscut colegi din toată lumea. Toți au fost deschiși la colaborare cu noi în măsura în care găsim subiecte de interes comun. Avem cerințe din Germania, Olanda, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, SUA, India, Italia, Brazilia, Marea Britanie, etc.

Cum veți colabora cu echipa pentru mandatul 2013-2014?

Echipa este formată din rotarieni care și-au exprimat disponibilitatea de a participa în echipa de conducere a Districtului. Sunt membrii din toate zonele geografice, un număr important provenind din Banat. O să stabilim obiectivele pe care ni le propunem și vom încerca să avem o bună colaborare și comunicare cu cluburile. O să încercăm să multiplicăm la nivel de district buna experiență a cluburilor din Banat de a lucra în colaborare cu alte organizații. Vom încuraja proiecte comune intre-cluburi sau cu cluburi din alte țări sau de la alte cluburi de servicii. Avem o disponibilitate foarte mare să colaborăm cu cluburile Lions care au în mare aceleași obiective ca și noi.

Ce proiecte noi doriți să lansați pe perioada mandatului?

Avem mai multe propuneri dar așteptăm să le supunem atenției colegilor, iar aceștia să-și exprime votul. În măsura în care acestea vor fi votate vom fi în măsură să le dăm publicității. Ne interesează foarte mult educația tinerei generații, pentru că ei sunt viitorul națiunii noastre și promovarea excelenței în învățătură, știință și artă.

Timișoara candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Ce sprijin pot acorda cluburile Rotary pentru susținerea acestei candidaturi?

Consider că sprijinul pe care îl pot acorda cluburile este foarte mare. Avem ca și membrii specialiști de primă clasă din toate domeniile economico sociale, persoane foarte bine situate, cu putere de decizie la nivel regional sau național. Suntem deja parte din ONG-ul creat la nivel de municipiu pentru acest scop. Am stabilit un plan de măsuri de care trebuie să ne ținem cu toții, am inițiat deja acțiuni colective cu cluburile Lions din Timișoara și Buziaș. Suntem de asemenea conștienți că fără o implicare largă atât a autorităților locale cât și a organizațiilor neguvernamentale, dar mai ales a cetățenilor municipiului, această candidatură nu poate avea un final fericit.

Cât de importantă este pentru Timișoara alegerea dumneavoastră ca guvernator?

Sunt primul guvernator care provine de la un club din Timișoara în momentul nominalizării. Consider acest lucru ca o recunoaștere a activității mele la nivel de District, dar în primul rând a forței celor 4 cluburi Rotary din Timișoara și a celorlalte 3 din județul Timiș. Eu am spus întotdeauna că reprezint Timișoara și Banatul în această organizație. Mulțumesc pe această cale cluburilor care m-au sprijinit ca să devin Guvernator și care au votat în consecință pentru acest lucru. Sper să fac față cu cinste acestei funcții și să promovez spiritul Timișoarei, adică un spirit inovativ, de cooperare, înțelegere și conlucrare la nivelul districtului.

Comentarii

comentarii