Acasă Eveniment A fost emis mesaj Ro-Alert! Situația e îngrijorătoare. Incendiu extins la groapa...

A fost emis mesaj Ro-Alert! Situația e îngrijorătoare. Incendiu extins la groapa de gunoi a Aradului

DISTRIBUIȚI

Incendiu la groapa de gunoi a orașului Arad. Focul arde pe o suprafață de aproximativ 2.000 metri pătrați și este pericol de extindere din cauza vântului puternic.

George Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad: Incendiul nu se poate extinde către zonele locuite. Situația e îngrijorătoare din cauza fumului degajat. ISU Arad a emis mesaj Ro-Alert pentru localitățile unde se propagă fumul.

Cea mai mare problemă e vântul puternic care favorizează incendiul pe groapă și îngreunează operațiunile de stingere. Operațiunile sunt îngreunate de înălțimea gropii.

Stingem la suprafață, focul izbucnind din nou. Avem sprijinul administratorului gropii care a trimis personal și tehnici, buldozere care să faciliteze accesul apei.

Se analizează posibilitatea aducerii mai multor camioane cu pământ. După ce stingem, dacă nu e acoprit cu pământ și nu pătrunde apa, incendiul reizbucnește.

Acționăm cu 3 autospeciale, am mobilizat personal suplimentar. Încercăm cât de repede să putem stinge pentru a reduce din disconfortul creat în acea zonă.

Am mai avut și miercuri noapte un incendiu la aceeași groapă și l-am stins în aproximativ 6 ore. Tot așa, cu forțe sporite.

Cel mai probabil, datorită temperaturilor foarte mari, groapa face autoaprindere, municipiul Arad fiind pe cod de caniculă de multă vreme. Și cauza probabilă de miercuri a fost tot autoaprindere.

ISU Arad a solicitat și a primit date de la ANM despre evoluția norului de fum care se extinde. „Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul ANM privind evoluția norului de fum din zona municipiului Arad, se apreciază că cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla în general slab (viteză de 10 – 20 km /h), la început din direcția nord – vestică, apoi spre dimineață din direcție predominant sud – estică, astfel încât evoluția norului de fum va fi de relativă dispersie și staționaritate în prima parte a nopții, apoi va avea o deplasare ușoară spre vest și nord – vest”, se arată în raportul emis de ANM.

Comentarii

comentarii