Acasă Cultura A fost inaugurată Colecția digitală de sculptură a Muzeului Jecza -Fundația Triade Timișoara

A fost inaugurată Colecția digitală de sculptură a Muzeului Jecza -Fundația Triade Timișoara

1139
DISTRIBUIȚI

Proiectul Colecția digitală de sculptură integrat în versiunea virtuală a Muzeului Jecza și realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în contextul ”Zilei Culturii Naționale”, a fost finalizat și inaugurat online, vineri, 29 ianuarie 2021.

Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a XX-a ediții a seriei de webinarii #impreunaonline – „Povești digitale în Muzeul Jecza”.

Au fost prezenți la eveniment peste 300 de participanți, printre care oameni de cultură, din mediul academic, apropiați ai Fundației Triade.

Sorina Jecza a exlicat că, în cadrul celei de-a XX-a ediții a webinariilor din seria Împreună Online, partenerii proiectului Colecția digitală de sculptură  – Fundația Interart Triade, Universitatea Politehnica – prin Centrul Multimedia și Centrul de eLearning – și Galeria Jecza – au prezentat celor peste 300 de participanți online Muzeul Jecza, prin „poveștile digitale” ale sculpturilor (digital storytelling) – prezentarea drumului creativ, pornind de la idee – concept – schiță – matriță și până la lucrarea finală, dar și pagina web cu elemente de imagini 2D, imagini de realitate augmentată, tururi virtuale pentru vizualizarea operelor de artă și, totodată, colecția digitală a 100 de sculpturi Peter Jecza.

Moderator al evenimentului a fost dr. ing Diana Andone – director Centrul de e-Learning UPT, iar în rândul celor care au luat cuvântul s-au numărat inițiatoarea proiectului, dr. Sorina Jecza-Ianovici – Fundația Interart Triade, Andrei Jecza – Jecza Gallery, reprezentanții Universității Politehnica Timișoara – conf.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității, și prof.dr.ing. Radu Vasiu, directorul Centrului de Multimedia –, echipa de implementare a proiectului – Ș.L. dr. ing Muguraș Mocofan, Ș.L dr. ing. Silviu Vert, Ș.L. dr. ing. Andrei Ternauciuc, ing. Daniela Stoica și Rafael Leucuța, alături de oamenii de cultură timișoreni invitați – scriitorii prof.dr. Pia Brînzeu, Robert Șerban și prof.dr. Marcel Tolcea.

Evenimentul a fost transmis live simultan pe platforma Zoom și pe paginile de facebook ale Fundației Interart Triade, ale Galeriei Jecza, ale Centrului de e-LearningCentrului Multimedia și a proiectului DigiCulture Erasmus +, adunând zeci de mesaje, felicitări și gânduri pozitive din partea audienței.

Participarea a fost gratuită, iar participanții au primit Open Badges (Certificate digitale deschise).

Proiectul poate fi vizitat la adresa https://jecza.ro/, unde vizitatorii pot regăsi elemente de imagini 2D, imagini de realitate augmentată, tururi virtuale pentru vizualizarea operelor de artă, precum și o colecție digitală impresionantă de 100 de sculpturi Peter Jecza.

Muzeul Jecza – dublat virtual

Lucrările sculptorului Peter Jecza, constituite într-o valoroasă colecție muzeală ce conține atât opere finite, cât și modelele create de artist, și spațiul care le pune în valoare – Casa Jecza, își dublează de acum realitatea obiectuală cu prezența în spațiul virtual.

Proiectul cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii în contextul ”Zilei Culturii Naționale”, numit COLECȚIA DIGITALĂ DE SCULPTURĂ a urmărit selectarea a 100 de lucrări de sculptură, în scopul de a se constitui o Colecție-pilot prelucrată digital, ce va constitui o identitate virtuală a celei existente în formă materială. Muzeul Jecza își constituie, astfel, dublul său virtual, accesibil oricărui vizitator non-prezent.

Procesele înlesnite de noile media – ce se referă la digitizarea, indexarea, arhivarea imaginilor și racordarea acestei arhive digitale la arhive și indexări europene și globale – vor ușura accesul unui public nou și divers spre artă, vor facilita consultarea materialului lăsat de artist, vor permite publicului familiarizarea cu formele sculpturii. Un număr de ”povești digitale” vor intra în istoria nașterii operei, vor urma drumul pe care artistul l-a parcurs de la idee, la obiectul ce a materializat gândul său-  a explicat Sorina Jecza.

 

Comentarii

comentarii