Acasă Editorial A început campania electorală

A început campania electorală

DISTRIBUIȚI

Aşa cum era de aşteptat, campania  electorală pentru preşedinţie este deja deschisă. Şi fierbinte! Lupta  produce agitaţie, mai  ales în zona cabinetului actual, pentru că deja Băsescu a pierdut procente de simpatie, de încredere şi de şanse. De data aceasta, lista competitorilor aduce nume noi: Crin Antonescu şi Principele Radu, pentru polul dreptei, iar pentru stânga, PSD nu doarme şi-l pregăteşte pe Mircea Geoană. Ce este nou? Mai multe, şi tocmai aceste elemente noi nu plac  preşedintelui  actual.
Crin Antonescu aduce un aer proaspăt, el nu este atacabil pe planurile clasice ale bătăliilor anterioare, el nu are avere, nu are palate sau apartamente antamate  prin oameni de afaceri cu profil discutabil, nu  este atacabil în zona obişnuită a politicului. Principele Radu  aduce un aer nobil,  o atitudine nobilă, mixată cu eleganţa unei  culturi şi a unei pregătiri profesionale pe care  greu am găsi-o în aria politicului vulgar din România.
Băsescu are adversari altfel, de data aceasta, şi bancurile sale, creionate „artistic” în campania electorală,  greu îşi vor face traseu printre discursurile serioase ale  candidaţilor.
De data acesta, dreapta este serioasă, poate cea mai serioasă din ultimii 13 ani, dacă socotim că anul 1996 a fost unul al succesului dreptei în alegeri.
Pentru noi, anul acesta este deosebit de important.
Anul 2009 este anul prezidenţialelor sobre, anul în care însăşi Casa Regală a României a dat un pas înapoi, în favoarea candidaturii unui membru al Casei, pentru  participarea la alegerile prezidenţiale. Este un act de mare modestie, pe de o parte şi de optimism, pe de altă parte, pentru o Românie care are exerciţiul  preşedinţiei de zeci de ani.
Principele Radu  are susţinerea unei părţi însemnate din intelectualitatea României, are susţinerea unei părţi însemnate  a tinerilor, iar Crin Antonescu a crescut în  procentele de simpatie cu  16 la sută, ceea ce este mai mult decât remarcabil, în numai trei săptămâni.
Aşadar, scaunul lui Băsescu nu mai este la fel de confortabil, aerul său de stăpân pe situaţie se cam colorează în cenuşiul unei ceţe, din care imaginea sa nu este cea mai bună Nu se vede bine! Asta e!
Totul e cu bine, ba traiul, ba viaţa, ba vaporul, ba ţara, ba  intelectualii „devotaţi”, ba tinerii din „secta EBA”, totul e bine, numai realitatea este cam proastă.
Cam neagră şi prăfuită, de atâta mizerie, criză, minciună şi păcăleală sistematică,  pe o hartă numită România.
2009: alegeri europarlamentare, 2009: alegeri prezidenţiale. Doamne, ce de sunete democratice într-o singură arie, pe o singură scenă,  cu un singur – biet popor, cu mai mulţi şmecheri, dar  cu şi mai mulţi ipocriţi. Anul acesta va trebui să ne conducă, totuşi, spre alt deceniu, cu alt semnal, cu alt vector  viteză spre normalitatea  la care visăm, de două decenii. Noi ne pregătim de alegeri. Nu se poate altfel.

Comentarii

comentarii