Acasă Actualitate A început recensământul câinilor din Timişoara

A început recensământul câinilor din Timişoara

DISTRIBUIȚI

cainiDe marţi, 24 septembrie, echipe formate din poliţişti locali şi angajaţi ai primăriei verifică proprietarii de animale de companie din Timişoara. Controalele au început în cartierul Freidorf.

Timişorenii care au anumale sunt obligaţi să prezinte echipei de control cartea de identitate a proprietarului; carnetul de sănătate al animalului, care să conţină vaccinurile periodice efectuate la zi, deparazitările, precum şi dovada microcipării animalului; numărul de înregistrare în Registrul animalelor de companie; adeverinţa medical-veterinară privind sterilizarea câinilor cu stăpâni, dar fără valoare chinologică.

Pe lângă verificări cetăţenii sunt informaţi cu privire la prevederile legale referitoare la gestionarea câinilor cu şi fără stăpân din municipiul Timişoara şi a animalelor de companie. Conform HCL nr. 371/30.10.2007, cu modificările şi completările ulterioare, „nesterilizarea de către deţinători sau proprietari a câinilor fără valoare chinologică (fără rasă determinată sau metisaţi) din gospodăriile individuale, instituţii de stat sau private de pe raza municipiului Timişoara, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei”.

„Ne asigurăm că cetăţenii care ţin câini au grijă de ei aşa cum trebuie, inclusiv au grijă să-i sterilizeze, pentru a nu pune municipalitatea în situaţia de a proceda la valuri de eutanasieri. Noi am dori să rezolvăm această problemă cu cât mai puţine eutanasieri. Legea este clară, câinii care nu au loc în adăposturi trebuie să fie eutanasiaţi. Ca să nu se ajungă la eutanasiere, la o dimesiune nefirească, este necesar să nu mai fie trimişi câinii pe străzile oraşului. Ori câinii de pe străzile oraşului provin din gospodăriile celor care ţin câini”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Primarul a comentat şi informaţia conform căreia există organizaţii din străinătate care ar dori să construiască la Timişoara adăposturi pentru câini. Edilul a declarat că primăria le poate pune la dispoziţie terenul necesar, însă construirea adăpostului este partea cea mai uşoră. Adevăratele cheltuieli sunt cele de îngrijire a câinilor, iar municipalitatea nu va investi în această direcţie. „Nu avem cum să îngrijim mii de câini, când nu avem condiţii optime în spitale şi şcoli”, a declarat Robu.

În prezent, cheltuielile pentru fiecare câine se ridică la 700 de lei. Aici întră capturarea, deparazitarea, vaccinarea, sterlizarea, hrănirea, adăpostirea temporară şi returnarea în teritoriu.

Comentarii

comentarii