Acasă Actualitate Abandonul mascat al copiilor

Abandonul mascat al copiilor

DISTRIBUIȚI

Zona de vest nu se numără printre regiunile cu un număr foarte mare de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Totuşi, după cum susţine Organizaţia “Salvaţi Copiii”, la nivel naţional există o predilecţie către neglijarea copiilor. Potrivit datelor disponibile, zona de sud-est a ţării este cu cel mai mare număr de copii rămaşi singuri (24% din totalul cazurilor de neglijare în 2009), în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Părinţii sunt plecaţi în Italia şi Spania

Urmează zona nord-est (peste 18% din totalul cazurilor de neglijare). Câţiva dintre factorii de risc ce ţin de componenţa şi funcţionalitatea familiei sunt: existenţa unui climat socio-afectiv defectuos (relaţiile tensionate, atitudinile violente, mediul lipsit de securitate afectivă dezvoltă un comportament agresiv si interacţionează violent). De asemenea, contează tipul familiei (numărul de membri, familii dezorganizate, condiţiile economice precare, în familiile cu mulţi copii se dezvoltă comportamente abuzive mai ales între fraţi). Salvaţi Copiii România activează încă din 1998 în domeniul prevenirii violenţei asupra copilului, prin: introducerea unui articol de lege prin care se interzice pedeapsa corporală asupra copilului în toate mediile; participarea la elaborarea de planuri de strategie în vederea prevenirii violenţei asupra copilului; derularea de campanii publice pentru sensibilizarea opiniei publice în vederea reducerii violenţei asupra copilului; dezvoltarea de servicii de specialitate pentru copii, părinţi şi specialişti.
În Timişoara (1 iulie, pe bd. Republicii nr. 1) şi în alte patru oraşe – Bucureşti, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş – Organizaţia Salvaţi Copiii a înfiinţat centre de consiliere gratis pentru părinţi. Mai mult, Organizaţia “Salvaţi copiii” Timiş a identificat 36 de copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în strainătate. Dr. Mihai Gafencu, preşedintele organizaţiei, a precizat că pentru aceşti 36 de copii şi pentru toţi ceilalţi minori din Timişoara, aflaţi în această situaţie, Organizaţia “Salvaţi copiii” a creat, în luna iunie, la Timişoara, Centrul de sprijin în cadrul programului naţional “Creştem împreună”. Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi să lucreze în altă ţară reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă, expusă riscului abandonului şcolar şi excluziunii sociale. Organizaţia Salvaţi Copiii România, cu sprijinul Enel CUORE şi Intesa Sanpaolo Bank, a inaugurat programul “Creştem împreună”. Conform ultimei statistici a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, sunt peste 85.605 de copii rămaşi fără unul sau ambii părinţi, în urma plecării acestora la muncă în străinătate şi 26.706 de copii rămaşi fără nici un părinte lângă ei.

 

Comentarii

comentarii