Acasă Actualitate Acces în mall-uri doar cu certificat verde și școala on line în...

Acces în mall-uri doar cu certificat verde și școala on line în localităţile cu incidenţă peste 6/mie: Planul USR pentru a stopa infectările

335
DISTRIBUIȚI

USR propune în programul de guvernare, care urmează să fie depus luni în Parlament, o serie de măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Printre obiectivele prevăzute în programul de guvernare al USR se află şi reducerea transmiterii, reducerea presiunii pe sistemul medical spitalicesc, asigurarea îngrijirii medicale pentru pacienţii care dezvoltă forme moderate/severe de boală.

USR vrea urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecţie civilă şi nu numai. Se referă aici la solicitare de personal medical, medicamente, preluare pacienţi ATI.

Iată planul de măsuri al USR pentru limitarea transmiterii:

Limitarea evenimentelor sociale şi a activităţilor neesenţiale în spaţiu public închis în funcţie de evoluţia valului pandemic, condiţionat de prezentarea certificatului verde.

Limitarea numărului de participanţi şi distanţare fizică pentru evenimentele în spaţiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc).

Decalarea anului şcolar: vacanţă 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii; revenire în format fizic în localităţile cu incidenţă sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităţilor. Excepţie: învăţământul preşcolar şi primar, care continuă în format fizic.

Reluarea testării în şcoli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii şi personalul didactic şi auxiliar simptomatic sau contact.

Acces în spaţii închise neesenţiale (restaurante, cinema etc) doar cu certificat verde. Acces în mall-uri în weekend doar cu certificat verde.

Măsurile de ridicare a restricţiilor vor fi previzibile, corelate cu rata de incidenţă şi cu rata de vaccinare de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. Acestea sunt proporţionale ca intensitate cu riscul de transmitere pe care îl imprimă o anumită activitate (cu precauţii mai mari pentru activităţi cu număr mare de participanţi şi cu risc mare de transmitere, cum sunt barurile, cluburile, sălile de sport, enimentele precum nunţile, botezurile şi mai mici pentru activităţi cu risc mai mic de transmitere, cum sunt conferinţele, slujbele religioase cu număr redus de participanţi, evenimente culturale). Şcolile au prioritate, învăţământul preşcolar, primar şi pentru clasele terminale rămâne cu prezenţă fizică indiferent de incidenţă, iar pentru restul claselor trece online la incidenţă peste 6, cu excepţia situaţiilor în care un procent semnificativ din populaţia de peste 16 ani a UAT-ului respectiv este vaccinată (peste 70%) şi peste 90% din cadrele didactice ale şcolii respective sunt vaccinate, situaţie în care se permite funcţionarea cu prezenţă fizică a tuturor claselor, scrie Mediafax.

De asemenea, programul de guvernare al USR mai prevede şi o serie de măsuri pentru creşterea numărului de persoane vaccinate,  asigurarea accesului la servicii medicale pentru pacienţii non-COVID:

Un pact naţional pentru vaccinare cu invitarea tuturor partidelor politice, mediului de afaceri, societăţii civile şi cultelor. În acest caz, programul prevede folosirea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaţilor din sistemul public şi pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz.

Asigurarea accesului pacienţilor non-COVID la tratament: menţinerea funcţionării spitalelor în format mixt, pentru a asigura accesul pacienţilor nonCOVID la îngrijire medicală.

Comentarii

comentarii