Acasă Economic Activitățile de prospectare geofizică derulate de NIS Petrol în perimetrele Periam și...

Activitățile de prospectare geofizică derulate de NIS Petrol în perimetrele Periam și Biled (județul Timiș) sunt sigure și legale

DISTRIBUIȚI

geofoni

NIS Petrol România desfășoară activități prospectare geofizică pentru petrol și gaze naturale în perimetrele EX 7 Periam si EX 8 Biled, din județul Timiș.

Suprafața pe care se desfășoară operațiunile este de 580 km2 din aria localităților Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare. Compania nu caută sub nici o formă gaze de șist, fapt ce este specificat clar în licența primită pentru prospectarea acestor perimete. Perioada în care se vor efectua activitățile de prospectare geofizică se încheie în luna ianuarie 2015. Partenerii NIS Petrol România în acest proiect sunt companiile GEOLINK, care furnizează servicii de autorizare și de management de proiect, NAFTAGAS Naftni Servisi D.O.O. Novi Sad – Sucursala Timișoara, care se ocupă de serviciile de achiziție date 3D în perimetrele petroliere cu respectarea proiectului aprobat, și VIROM, în sarcina căreia este asigurarea suportul logistic pentru echipele și echipamentele de prospectare geofizică.
“Prospectarea geofizică este principala metodă folosită, încă din anii ’50 în România, pentru investigarea structurilor geologice și stratigrafice complexe din subsol ce pot prezenta situații favorabile acumulării hidrocarburilor. Procesul constă în măsurarea timpului de propagare a undelor sonore de mică intensitate, de la punctul de generare determinat cu exactitate la suprafața Pământului, pe drumul de emisie și, ulterior, reflecție a undelor către punctele de recepție”, a declarat joi, 2 octombrie, Mikhail Danilin, Director Executiv Upstream, NIS Petrol.
Practic, etapele acestui proces demarează cu marcarea pe teren, de către echipa de topografi, din 40 în 40 de metri, prin picheţi (ţăruşi de lemn cu înălţimea de 50-60 cm, înfipţi manual în pământ) a viitoarelor puncte de generare și de recepţie a semnalului seismic, pe linii seismice (profile), în concordanţă cu specificaţiile proiectului, în locații stabilite cu precizie. Urmează apoi generarea undelor elastice din fiecare locație de pe aliniamentul de generare (sursă), prin următoarele acțiuni: prin vibrarea controlată produsă de un sistem hidraulic, a unei plăci metalice (presă), amplasată și ancorată pe suprafaţa solului prin greutatea utilajului care o și transportă (vibrator).

utilaje
Conform Constituției și legilor în vigoare, statul are dreptul de acces și de a întreprinde lucrări în subsolul unui teren aflat în proprietate privat, iar NIS Petrol acționează în numele statului pe perimetrele EX 7 Periam si EX 8 Biled Conform legii fundamentale a României, bogățiile subsolului fac obiectul exclusiv al proprietății publice a statului român. “NIS Petrol desfășoară în perimetrele din Timiș activități de prospectare geofizică în conformitate cu legislația din România. Etapa de prospectare presupune o trecere temporară a echipamentelor partenerilor noștri pe terenurile din zonă, în virtutea dreptului de servitute legală. Legea petrolului instituie în favoarea titularului de acord petrolier, acest drept de servitute legală, care include un drept de trecere. Activitatea este tranzitorie și lasă terenurile din zonă în starea lor inițială”, a adăugat reprezentantul NIS Petrol. NIS Petrol România respectă dreptul de proprietate și munca cetățenilor din această zonă. Astfel, pentru eventualele daune aduse culturilor, compania oferă despăgubiri celor care lucrează terenurile din perimetrele respective. De asemenea, orice cale de acces afectată de desfășurarea lucrărilor în perioadele ploioase va fi reconstruită pe cheltuiala companiei, în cel mai scurt timp. Încă de la lansarea acestui proiect, populația locală a fost informată asupra operațiunilor pe care compania și partenerii săi le desfășoară în zonă prin anunțuri în publicațiile locale, discuții față în față cu proprietarii și arendașii de terenuri, precum și prin notificări scrise.

Comentarii

comentarii