Acasă Cultura Actualitatea literară – sau cum se promovează cu succes cultura în vremuri...

Actualitatea literară – sau cum se promovează cu succes cultura în vremuri de criză, la Lugoj

DISTRIBUIȚI

În plină criză economico-financiară mondială, un grup de oameni de litere din Lugoj au hotărât să înfiinţeze o revistă literară în scopul promovării culturii. Dacă la început, în 2009, publicaţia apărea numai online, din 2010 este editată şi pe print şi poate fi găsită în librăriile din Timişoara şi din toată ţara.

În doi ani, Lugojul a ajuns în atenţia lumii culturale din România, iar în revistă au publicat cei mai importanţi scriitori ai ţării. Despre „Cum s-a ajuns aici?”, am discutat cu Nicolae Silade, directorul revistei.

 

– Cum de aţi avut curajul să înfiinţaţi o revistă literară în plină criză economico-financiară, într-un oraş micuţ cum e Lugojul, celebru, de altfel, şi prin faptul că aici a locuit o vreme Lucian Blaga?

– Curaj am avut şi în epoca de aur când, împreună cu un coleg, am dorit să tipărim o revistă intitulată “Clipa”, dar degeaba a fost curajul, dacă nu am primit aprobările de la partid. Curaj am avut şi în 1991, când am reuşit să o tipărim, dar nu am reuşit să o vindem. Aşa că primul număr a fost şi ultimul. “Clipa” nu a durat decât o clipă. În ceea ce priveşte “Actualitatea literară”, nu a fost vorba de curaj, ci de o completare, dacă vreţi, a muncii noastre de jurnalişti la ziarul “Actualitatea”, majoritatea celor care lucrează la ziar fiind scriitori. Cât despre criza despre care vorbiţi, după cum se ştie, în vremuri de criză, paradoxal, cultura înfloreşte.

– Cum a început totul şi cine pune cel mai mult umărul la acest proiect, cred, foarte greu?

– Totul a început cu… sfârşitul, cu dispariţia, în 2007, a lui Ion Ardeleanu, fondatorul şi redactorul-şef al revistei “Banat”. În ianurie 2008, toţi scriitorii lugojeni pe care Ion Ardeleanu reuşise să-i adune în jurul revistei au fost convocaţi la o şedinţă pentru alegerea noii conduceri. Atunci, prin nişte manevre de care nu mai vreau să îmi aduc aminte, s-a produs ruptura. Au fost îndepărtaţi unii scriitori buni şi au fost acceptaţi nişte veleitari. Cei care ne-am retras atunci am hotărât să punem bazele unei noi reviste şi anume “Actualitatea literară”. Şi, în 2009, am început să o edităm online. Am reuşit să atragem colaboratori şi scriitori importanţi din toată ţara şi să o facem cât de cât cunoscută la nivel naţional. Socoteam că mediul online este viitorul oricărei publicaţii şi nu ne mai gândeam la varianta print, însă când unii dintre autorii importanţi pe care îi publicasem începuseră să ne întrebe dacă avem şi ediţie tipărită, am fost nevoiţi să luăm în calcul şi această idee. Aşa că, începând din 2010, cu sprijinul Primăriei Lugoj, am reuşit să dăm lună de lună bun de tipar. Normal că eforturile pe care le facem sunt destul de mari şi toţi punem umărul la acest proiect. Mă ajută R.V. Giorgioni, Ela Iakab, Mircea Anghel, Nicolae Toma, Andreea Pop, Lidia Silade. Nu aş putea să vă spun al cui umăr e mai tare, dar vă pot spune că strădaniile ne-au fost răsplătite. Cum, însă, din 3 ianuarie 2012, ne-a părăsit un om de o valoare deosebită, Constantin Buiciuc, va trebui să facem eforturi în plus.

– Cum vă descurcaţi cu finanţarea?

– “Actualitatea literară” apare într-un tiraj de 1.000 de exemplare, iar finanţarea pe care o primim de la Consiliul Local Lugoj e mai mică decât cea pe care o primeşte revista “Banat”, care apare în doar 200 de exemplare. Dar sponsorii sunt cu noi şi ne ajută să reparăm această nedreptate.

– Cum reacţionează cititorii, dat fiind faptul că revista apare online şi tipărită pe hârtie?

– “Actualitatea literară” intră încet-încet în rândul revistelor de cultură care se respectă, este cunoscută şi apreciată la Bucureşti, la Iaşi, la Cluj, la Craiova, ca să dau doar câteva exemple. Alex Ştefănescu şi Gheorghe Grigurcu ne-au felicitat pentru ceea ce facem, aici, în acest oraş micuţ.

– Ce şanse mai are literatura (romanul şi poezia, în primul rând) în societatea actuală, copleşită de imagine, goliciunea trupului, criza economică şi politică?

– Judecând după ceea ce se întâmplă în aceste zile în ţară, sunt convins că şi literatura are toate şansele să revină în prim-planul vieţii noastre.

Comentarii

comentarii