Acasă Economic ADR Vest a elaborat prima versiune a POR 2021-2027 pentru regiune. Sunt...

ADR Vest a elaborat prima versiune a POR 2021-2027 pentru regiune. Sunt prevăzute fonduri europene de peste un miliard de euro

DISTRIBUIȚI

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR), autoritate de management pentru Programul Operațional Regional 2021-2027 în Regiunea Vest, a elaborat prima versiune a programului, care a fost transmisă deja Comisiei Europene, după ce au fost organizate dezbateri și consultări publice. Acum, va urma o analiză, iar în perioada următoare vor avea loc discuțiile și negocierile.

„Regiunea Vest are șansa de a elabora și negocia direct cu reprezentanții Comisiei propriul program operațional regional pentru perioada 2021-2027, odată cu descentralizarea managementului fondurilor europene pentru dezvoltare regională. POR Vest 2021-2027 va reprezenta principalul instrument de finanţare din fonduri europene disponibil la nivel regional pentru zona urbană în următoarea perioadă de programare, în care resursele financiare alocate Regiunii Vest vor depăși valoarea de 1 miliard de euro”, transmit reprezentanții ADR Vest.

După aprobarea finală a programului de către Comisia Europeană, cel mai probabil anul viitor, ADR Vest va stabili calendarul lansărilor de apeluri de proiecte și va elabora ghidul solicitantului pentru fiecare componentă. Agenția va stabili practic la nivel regional condițiile specifice de finanțare a proiectelor. În exercițiul 2021-2027, sunt avute în vedere cinci obiective de politică: „O Europă mai inteligentă”, „O Europă mai ecologică, cu emisii scăzute de carbon”, „O Europă mai conectată”, „O Europă mai socială” și „O Europă mai aproape de cetățeni”.

„La elaborarea programului s-au avut în vedere totodată și documentele strategice regionale aflate în consultare publică: Planul pentru Dezvoltare Regională 2021-2027 al Regiunii Vest și Strategia pentru Specializare Inteligentă (RIS3 Vest) 2021-2027. În perioada de programare 2021-2027, finanțările vor fi orientate atât spre investiții cu o tipologie cunoscută, cât și spre tipologii noi de proiecte. Astfel, vor continua investițiile în mobilitatea urbană și transportul public, amenajarea spațiilor verzi și regenerare urbană, investițiile în eficientizarea termică a clădirilor publice și rezidențiale, dezvoltarea turismului cultural și natural, realizarea unor trasee turistice, precum și în domeniul infrastructurii educaționale. De asemenea, se vor  finanța și  și proiecte strategice de modernizare a drumurilor județene care asigură conectivitatea directă sau indirectă la rețeaua TEN-T”, mai țin să menționeze reprezentanții ADR Vest.

Un element de noutate în POR 2021-2027 îl reprezintă componenta „Smart City”, prin care vor fi finanțate investiții privind digitalizarea administrației publice locale și a altor investiții specifice „orașelor inteligente”, din varii domenii – mobilitate urbană, iluminat, clădiri publice, utilități edilitare, spații deschise, aplicații on-line etc.

Mediul de afaceri va beneficia în continuare de investiții prin Programul Operațional Regional 2021-2027, acestea fiind orientate către cele șase domenii de specializare inteligentă identificate în Strategia pentru Specializare Inteligentă (RIS3 Vest) 2021-2027 – Agricultură și industrie alimentară; Eficiență energetică și construcții (clădiri) sustenabile; Digitalizare, industrializare, inclusiv Industry 4.0; Industria manufacturieră și prelucrătoare; Industriile culturale și creative; Sănătatea și calitatea vieții. Vor fi sprijinite proiectele care vizează digitalizarea, cercetarea, transferul tehnologic, inovarea, precum și competitivitatea economică în aceste domenii.

În funcție de rezultatul negocierilor, dar și de propunerile venite din partea entităților interesate, Programul Operațional Regional 2021-2027 Regiunea Vest poate suferi îmbunătățiri și actualizări. Momentan, în așteptarea aprobării finale a programului, ADR Vest colaborează îndeaproape cu unitățile administrativ-teritoriale, pe care le sprijină în identificarea și pregătirea de proiecte care să genereze un impact pozitiv real asupra dezvoltării locale și regionale. „Atenția noastră se îndreaptă totodată și către entitățile private, ale căror nevoi ne străduim să le înțelegem și să răspundem adecvat prin finanțările care vor urma”, adaugă reprezentanții ADR Vest.

Actualul draft al POR Vest 2021-2027 poate fi consultat pe site-ul ADR Vest: https://adrvest.ro/por-2021-2027/. Observații și sugestii se pot transmite pe adresa de e-mail office@adrvest.ro .

Comentarii

comentarii