Acasă Actualitate Agitaţie, nervi şi amenzi, pentru un afiş electoral

Agitaţie, nervi şi amenzi, pentru un afiş electoral

358
DISTRIBUIȚI
Afişele electorale „garantate de PD-L”, pe care scrie „Ciuhandu şi Ostaficiuc îl susţin pe Traian Băsescu” au aprins spiritele la Timişoara. Primarul Gheorghe Ciuhandu a catalogat drept o „confuzie ordinară voită” faptul că numele său, e drept, purtat şi de democrat-liberalul Ovidiu Ciuhandu, este asociat cu al canditatului susţinut de PD-L pentru Cotroceni. „Voi face plângere penală împotriva PD-L-ului şi a lui Ostaficiuc pentru această porcărie. Este un transfer ilegal de imagine. Eu, Gheorghe Ciuhandu, pe Traian Băsescu nu-l susţin pentru că a distrus această ţară şi nu a făcut nimic pentru Timiş şi Timişoara”, a declarat, miercuri, Gheorghe Ciuhandu, trimiţându-i pe poliţiştii comunitari să dea jos bannerele de care primarul se simţea lezat.

 „Numele Ciuhandu este asociat cu persoana mea. Ovidiu Ciuhandu nu reprezintă mare lucru. În afară de scandal în Consiliul Local Timişoara, unde boicotează şi încearcă să dinamiteze orice iniţiativă, nu a făcut nimic pentru Timişoara. Este încă o dovadă că, în disperare de cauză, PD-L apelează la asemenea porcării”, a mai spus, vizibil iritat, primarul Gheorghe Ciuhandu, explicând că a depus o plângere şi la Biroul Electoral Judeţean în ceea ce priveşte bannerele, expuse, după câte ştia, în 15 locaţii din Timişoara. „Nu vreau să-mi terfelesc numele acum, la bătrâneţe, cu astfel de susţineri inventate. Voi dovedi că nu sunt un primar de paie”, a tunat Gheorghe Ciuhandu, încheind: „Mă gândesc chiar să le cer daune de un milion de euro, pe care, ulterior, să-i băgăm în drumurile Timişoarei”. 
 
Susţinere declarată pentru Mircea Geoană
 
Deşi era de aşteptat că în turul doi al prezindenţialelor, Gheorghe Ciuhandu şi PNŢCD „aripa Sârbu” îl vor susţine pe Mircea Geoană, gestul PD-L l-a determinat pe primar să adopte o poziţie clară în direcţia susţinerii candidatului PSD. „Ca să elimin orice suspiciune, am să-i invit săptămâna viitoare la Timişoara pe Mircea Geoană, Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, pentru a demonstra clar pe cine susţine Gheorghe Ciuhandu”, a promis primarul Timişoarei, menţionând că, foarte probabil, va fi semnat un parteneriat pentru Timişoara, în care să se regăsească formaţiunile care constituie şi majoritatea în Consiliul Local Timişoara (PNL, PSD, FDGR, UDMR, PNŢCD). „Vom semna acest acord pentru ca să nu mai fie repartizate fondurile în ţară pe filieră de partid şi în funcţie de ce fini are preşedintele prin ţară”, a declarat viceprimarul Adrian Orza. 
 
 
PD-L: no comment!
 
Organizaţia PD-L Timiş, responsabilă de imensul afiş din Piaţa Mărăşti, dar şi de alte afişe identice, postate în mai multe zone ale Timişoarei, nu a dorit să comenteze în mod oficial incidentul. „Ne rezervăm dreptul să nu comentăm nimic despre aceste afişe. Veţi vedea mai târziu şi de ce”, sună declaraţia misterioasă a consilierul judeţean Oana Gaita, purtătorul de cuvânt al PD-L Timiş. Ovidiu Ciuhandu, consilier local şi preşedintele PD-L Timişoara, a acceptat, însă, relaxat o discuţie. Nu înainte de a-i cere demisia şefului Poliţiei Comunitare Timişoara, pentru că îndeplineşte orbeşte ordinele primăriei. „Sunt o persoană publică şi îl susţin pe Ciuhandu. Pentru ce să ne dea în judecată? Pentru că port numele Ciuhandu? Şi tatăl meu şi bunicul meu şi străbunicul au purtat acelaşi nume. Noi îl respectăm pe preşedintele Ostaficiuc, dar în afişul de faţă am fost trecut primul, pentru că aşa este ordinea alfabetică”, a glumit Ovidiu Ciuhandu.
 
„Numele Ciuhandu nu este marcă înregistrată”
 
Consilierul local PD-L a fost, la un moment dat, în alegerile locale din 2008, una dintre propunerile partidului pentru Primăria Timişoara. Atunci democrat-liberalii au pregătit şi un slogan. Oportunism ieftin sau idee genială, sloganul „Un Ciuhandu mai bun pentru Timişoara!” nu a fost aruncat în 2008 în campania electorală pentru capitala Banatului. Lucrurile aveau să se schimbe însă, miercuri, când în locul afişului enorm din Piaţa Mărăşti, cu reducerea numărului de parlamentari, a apărut afişul cu „ineditul susţinător” al lui Băsescu. „Organizaţia PD-L Timiş îşi asumă acest afiş. Avem autorizaţie pentru el de la primărie şi acesta se află pe o clădire privată. Cer de urgenţă demisia şefului Poliţiei Comunitare Timişoara, dacă afişul nostru va fi dat jos cu forţa. De 38 de ani mă cheamă Ciuhandu şi până acum niciodată nu am avut probleme cu numele meu. Numele Ciuhandu nu este o marcă înregistrată”. 
 
Substituţie de persoană…
 
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Vest susţine că este vorba despre o vicleană substituţie de persoană, chiar dacă din punct de vedere legal totul pare în ordine. „Nu mi se pare în regulă, aici este vorba de substituţie de persoană. Chiar dacă PD-L are un consilier pe care îl cheamă Ciuhandu, maniera în care este făcut afişul nu este corectă. Mă gândesc, însă, din punct de vedere legal şi îmi dau seama că nimeni nu are ce să le facă. S-au folosit doar de o coincidenţă de nume. E adevărat, nici PNŢCD nu a fost tranşant. Mulţi au crezut că toţi ţărăniştii merg cu Băsescu, nu că Ciuhandu ar fi împotriva lui”, spune Gheorghe Clitan, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest.
 
BEJ consideră afişul ilegal
 
Judecătorul Radu Herciu, preşedintele Biroului Electoral Judeţean, spune că sesizarea vizavi de afişul electoral din Piaţa Mărăşti este întemeiată. „Afişul electoral este ilegal. A fost pus pentru campania electorală din turul II, ori această campanie nu a început încă. Afişul va fi dat jos, iar poliţia îi va amenda pe responsabili. Campania electorală pentru turul II al alegerilor va începe doar după ce Curtea Constituţională va valida primul tur al alegerilor şi va stabili ziua pentru începerea unei noi campanii electorale. Până atunci nu discutăm despre coincidenţe de nume”, ne-a declarat Radu Herciu, preşedintele BEJ Timiş. O maşină specială a RATT a fost trimisă, în jurul prânzului, pentru a da jos afişul cu susţinătorii lui Băsescu. Angajaţii regiei au trebuit să facă, iniţial, cale întoarsă, pentru că utilajul era de prea mici dimensiuni. Pe tot parcursul operaţiunii, „căţărătorii” de la RATT au fost supravegheaţi de poliţiştii comunitari.
 
                                                                            

Comentarii

comentarii