Acasă Actualitate Agricultura ecologică are o creştere anuală de până la 15% în Timiş

Agricultura ecologică are o creştere anuală de până la 15% în Timiş

DISTRIBUIȚI

dan micluta dir adjunct apia timisDatorită siguranţei financiare pe care o oferă producătorilor, procesatorilor şi distribuitorilor, în judeţul Timiş, piaţa produselor ecologice are o creştere anuală de 10-15%, arată Raportul Consiliului Judeţean Timiş, privind Planul de Amenajare a Teritoriului şi Structura Actvităţilor.

Dan Micluţă, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Timiş, a declarat că agricultura ecologică are succes în primul rând pentru că este sprijinită consistent financiar de Uniunea Europeană.

„Având în vedere că, în urmă cu 2-3 ani, puţini ştiau de agricultură ecologică, s-a ajuns ca, în 2012, 43 de fermieri să solicite sprijinul financiar de la APIA Timiş, dintre care 27 fermieri certificaţi cu o suprafaţă de 8.486 de hectare, iar 15 aflaţi în perioada de conversie. Cei mai mulţi sunt pe culturi vegetale de grâu şi porumb”, a spus Micluţă.

Sumele solicitate pentru cele 15 cereri se ridică la valoarea de 43.800 euro. Înainte ca să înceapă o activitate în domeniu, producătorii trebuie să se înregistreze la Ministerul Agriculturii, în fiecare an. Din păcate, numărul agricultorilor ecologici înscrişi la minister este de 73, dar nu toţi practică.

„Era o condiţie de pontaj la proiectele care se derulau prin APDRP. Ca să beneficiezi de anumite puncte trebuia să fii înscris ca producător de agricultură ecologică. Necâştigând proiectele, ei nu au mai continuat”, a spus Micluţă.

La nivelul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara are loc anual un program de masterat pe agricultură ecologică, în scopul formării de specialişti, iar Uniunea Europeană acordă sprijin de până la 50% proiectelor de promovare a produselor ecologice.

Până în 30 iunie 2013, APIA Timiş face plăţile privind sprijinul financiar pentru perioada de conversie a culturilor sau animalelor la agricultură ecologică. „Ajutorul specific se acordă sub formă de plăţi anuale suplimentare exploataţiilor din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, care deţin un contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare şi se angajează să rămână în acest sistem de agricultură pe o durată de 5 ani”, a spus Micluţă.

Potrivit MADR, sectorul ecologic din România se dezvoltă anual cu 23%. Dacă în 2010,erau 3.155 de operatori, în 2012 numărul a crescut la 26.736. În Uniunea Europeană, aproximativ 200.000 de producători s-au lansat în acest tip de producţie.

Comentarii

comentarii