Acasă Actualitate AiRobo: robotică și intelignță artificială – lansare, luni, la Universitatea de Vest...

AiRobo: robotică și intelignță artificială – lansare, luni, la Universitatea de Vest Timișoara

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest Timișoara deschide oficial proiectul „AiRobo: Artificial Intelligence based Robotics”, luni, 18 decembrie.

Acesta este un proiect european Erasmus+ Parteneriate de Cooperare pentru Învățământ Universitar (KA220-HED-000152418) și va avea o durată de trei ani, 1.12.2023 – 30.11.2026), cu un buget alocat în valoare de 400.000 euro.

La conferința de deschidere vor participa, din partea UVT, rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, și managerul de proiect, conf.univ.dr. Isabela Drămnesc, cadru didactic la Facultatea de Matematică și Informatică a UVT, alături de profesori, studenți, cercetători și invitați.

În cadrul proiectului va fi realizată o rețea colaborativă între UVT și Universitatea Macedonia (Thessaloniki, Grecia), Universitatea Catolică Eszterhazy Karoly (Eger, Ungaria), Universitatea RWTH (Aachen, Germania), Universitatea Lorraine (Metz, Franța).

AiRobo este un proiect inovativ, axat atât pe cercetare, cât și pe instruirea cadrelor didactice în domeniile: roboticii, inteligenței artificiale și a verificării formale. În cadrul activităților, va fi elaborat un set cuprinzător de materiale de suport didactic: cartea AiRobo, șapte aplicații robotice în diferite domenii (trei dintre ele sunt adresate persoanelor cu dizabilități și migranți), instrumente și tutoriale video; precum şi publicaţii ştiinţifice la conferințe internaționale.

Aceste materiale vor fi utilizate ca suport în procesul de predare a cursurilor la universitățile partenere și chiar și în alte universități din lume.

Subiectul abordat este inovator deoarece robotica și inteligența artificială sunt domenii în creștere rapidă, cu o dezvoltare puternică, așteptată în viitor în diferite domenii. Robotica bazată pe inteligență artificială are potențialul de a îmbunătăți educația, oferind studenților experiențe de învățare adaptate și captivante.

Roboții pot servi ca asistenți de învățare, oferind feedback, răspunzând la întrebări și conducând elevii prin cursuri. De asemenea, își pot adapta instrucțiunile la stilul de învățare, viteza și preferințele fiecărui elev, făcând procesul de învățare mai reușit și mai eficient.

Comentarii

comentarii