Acasă Eveniment Albina bănăţeană – salvată de români și de sârbi

Albina bănăţeană – salvată de români și de sârbi

DISTRIBUIȚI

Această specie de albină, aflată pe cale de dispariție, constituie obiectul unui proiect transfrontalier româno-sârb finanțat de Națiunile Unite, intitulat „Albina Bănăţeană”. Proiectul numit ”Albina bănățeană” a fost derulat de Asociaţia Euroland Banat – organizaţia parteneră din România – , apicultori cărășeni și inițiatorul, Centrul Ecologic „Habitat” din Vârşeţ. Organizaţiile menționate și partenerii lor, Cooperativa Apicolă "Miere" din Vârşeţ, alături de Ferma Ferjančić din Marcovăţ, Serbia, și-au propus prin acest proiect sa creeze condiții pentru încurajarea și sprijinirea gospodăriilor din satele Banatului istoric pentru dezvoltarea economiei rurale prin conservarea valorilor locale, protejarea biodiversității și ecoturism. Obiectivele generale s-au concretizat prin diverse activități: formarea de apicultori, întâlniri ale grupurilor de acțiune locală și dezvoltarea unui plan pentru protejarea și utilizarea albinelor.
Ideea acestui proiect a pornit de la o cercetare ce a avut loc în urmă cu câțiva ani în satul Marcovăţ, lângă Vârşeţ, unde au fost descoperite câteva linii de albine galbene domestice (Apis melifica banatica), ne spune Andrei Szabo, președintele Asociației Euroland Banat.  Această cercetare a confirmat prezența lor, în Serbia, în timp ce în România această specie de albine bănățene a dispărut complet. Ideea de bază a acestui proiect, spun custozii săi, este de a salva albina bănăţeană galbenă de la dispariţia biologică, aceasta fiind o rasă nobilă, autentică, autohtonă şi foarte utilă în producţia apicolă din Banat.
De asemenea, Asociația „Euroland Banat” și Centrul Ecologic „Habitat” și-au propus prin acest proiect să valorifice şi alte resurse specifice Banatului, care pot avea efecte asupra întregii comunităţi, precum promovarea valorilor locale, a produselor ecologice, a turismului agricol şi ecologic, conservarea biodiversităţii, dezoltarea economică in zonele rurale şi creşterea gradului de conştientizare a importanţei cooperării transfrontaliere.
”Mai mult, ne spune Andrei Szabo, cum acest proiect se încheie, intenționăm să-l prelungim prin aplicarea la un alt proiect, european de data aceasta. Acesta va fi orientat inclusiv pe realizarea unui centru de dezvoltare a mătcilor de albine”.   
 

Comentarii

comentarii