Acasă Economic Alertă în Timiș! Grâul infestat cu fusarium, o micotoxină cancerigenă, se tranzacționează...

Alertă în Timiș! Grâul infestat cu fusarium, o micotoxină cancerigenă, se tranzacționează împotriva normelor legale

DISTRIBUIȚI

Autoritățile județene din Timiș au intrat în alertă după ce a început recoltatul la cereale și au primit mai multe semnale de la cumpărători că grâul este infestat cu fusarium – o micotoxină cancerigenă produsă de mucegaiuri la culturile de cereale (grâu, orz, ovăz).

Conform Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 228/2017 privind aprobarea Manualului de gradare pentru semințele de consum se acceptă o infectare de 0,5% cu fusarium pentru grâul panificabil și maxim 1% pentru grâul furajer. Grâul care nu corespunde ar trebui distrus. În Timiș, producătorii agricoli stau însă la coadă de două săptămâni să-și vândă grâul care are și 5% fusarium. Conform unor surse din piață, 90% din producția de grâu din Timiș din acest an este infestată cu fusarium. Autoritățile ar trebui să confiște recolta și să o distrugă.

Dintre marii comercianți de cereale care activează în vestul țării doar unul singur a are inconștiența de a cumpăra grâul cu fusarium peste 1%, încălcând legea. Este vorba de compania americană CHS care a cumpărat peste 20.000 de tone și le-a depozitat în silozurile de la Carani.

Ceilalți inconștienți sunt americano-chinezii de la Smithfield, care au cumpărat în jur de 10.000 de tone, specificând chiar în contracte că acceptă o infestare cu fusarium de până la 5%, de 5 ori norma legală. Prin urmare producătorii agricoli stau la coadă în fața silozurilor Smithfield. Conform acelorași surse este vorba de companiile Agro Deep, Max Agro, INC 1975, Bigsem, Agro vi-pd și Agro Baden.

Situația gravă a ajuns și la prefectul de Timiș Eva Andreaș, care a convocat la Prefectura Timiș reprezentanții Direcției Agricole Județene, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cei de la Fitosanitară -Protecția Plantelor. A primit însă asigurări că nu sunt probleme, că gradul de infestare este mic și că în Timiș situația este mai puțin gravă decât în Arad sau Bihor.

”Aceste probleme ridicate de fusarium sunt în fiecare an, dar în 2019 grâul este afectat puțin mai mult din cauza condițiilor climatice. A plouat o perioadă mai lungă. Gradul de infestarea depinde de la parcelă la parcelă”, a spus prof. dr. Doru Petanec, directorul DAJ Timiș.

”De la Protecția Plantelor ne-au asigurat că nu avem probleme grave cu fusarium, așa cum sunt în alte județe. La nivelul județului problemele sunt mici. Nu sunt majore. Sunt problemele firești care au loc anual. Este vorba de 5% din suprafață care este afectată. La fermierii mari nu sunt deloc probleme, fiindcă ei au aplicat tratamente speciale la cereale. Chestiunea este la fermierii mici, fiindcă nu și-au permis să aplice tratamentele adecvate. Tocmai de aceea i-au chemat prefectul pe reprezentanții Protecției Plantelor. Ei ne-au asigurat că totul este sub control. Totuși vom face și noi determinări în această perioadă”, susține dr. Popa, directorul DSVSA Timiș.

Prefectul a cerut controale în toate silozurile din județ.

Mucegaiurile din genul Fusarium graminearum infestează seminţele gramineelor şi în special boabele de porumb, orz, grâu şi secară.

”Boala produsă animalelor se numeşte fusariotoxicoză şi se manifestă la toate speciile când consumă furaje infestate. Toxicitatea este influenţată de condiţiile de climă şi se reduce prin fierberea şi murarea furajelor. Pe boabele infestate apare un mi­celiu alb ca un puf.

Fusarium sporotrichoides, varietatea toxică, se dezvoltă pe toate plantele cultivate sau spontane. Profilactic, furajele infestate se exclud din alimentaţia animalelor şi se ard, iar suprafeţele pe care se află furajul se ară adânc. Toxicitatea furajelor infestate nu cedează prin spălare, iar boala produsă se numeşte stahibatritoxicoză şi apare în stabulaţie”, explică www.lumeasatului.ro.

Comentarii

comentarii