Acasă Actualitate Angajaţii CJ Timiş au rămas fără sporuri

Angajaţii CJ Timiş au rămas fără sporuri

407
DISTRIBUIȚI

Sindicatele vor apela la instanţă şi dacă nu… la proteste în ianuarie

Consilierii judeţeni au avut în faţă, în şedinţa de plen de marţi, un proiect prin care revocau o hotărâre de consiliu judeţean, prin care se acordau sporuri angajaţilor. Prin revocarea acestei hotărâri, practic, sporurile angajaţilor vor fi tăiate, urmând să-şi facă efectul legea salarizării unitare de la începutul anului 2010. La şedinţă au fost prezenţi şi reprezentanţi ai sindicatelor şi o parte dintre consilierii judeţeni s-au declarat împotriva acestui proiect de hotărâre, cerând scoaterea acestei hotărâri de pe ordinea de zi sau cel puţin amânarea ei pentru o discuţie cu sindicatele. “Sunt împotriva acestui proiect. Care ar fi reducerile şi economia pe care o facem noi la buget? Legea nu poate fi privită în absurd. Legea se referă la o economie care să vină la bugetul general consolidat al ţării. Pe când eu nu văd nici o economie. Aceste sporuri sunt trecute în contractul colectiv de muncă, care este în vigoare. Să vedem dacă există variante sau alte surse de finanţare din care să susţinem din buget aceste sporuri”, a spus consilierul judeţean Marius Cârceie.

“Imperios necesar este să aibă loc dialogul între angajator şi instituţii”
“Aduce grave atingeri drepturilor celor pe care-i reprezentăm. Aceste drepturi au fost obţinute în urma unor negocieri, obţinute ca urmare a unor acte normative sau ca urmare a unor contracte colective de muncă. Noi spunem că imperios necesar este să aibă loc dialogul între angajator şi instituţii. Întâi, hai să aibă loc acest dialog, să discutăm problemele, să vedem ce prevede legislaţia şi după aceea să fie supusă hotărârea votului. Credem că suntem într-un stat european, unde calea dialogului e deschisă. De-asta eu vă rog să respingeţi sau măcar să amânaţi această decizie”, a spus Ştefan Gogoşanu, preşedintele CNS – Cartel Alfa filiala Timiş.

A trecut proiectul
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, spune că trebuie să respecte legea. “Hotărârea dată de noi în 2007 nu este decât un ghid, prin care încercăm să dăm limita de negociere. În timpul anilor s-au întâmplat situaţii absurde, am avut colegi de la acelaşi birou – unii aveau un spor câştigat, alţii nu. Noi, în 2007, am venit cu această hotărâre, prin care am prezentat limitele de negociere. Între timp, a venit legea salarizării publice”, a spus Ostaficiuc. Zeci de minute au discutat consilierii judeţeni pe marginea acestui proiect de hotărâre. Până la urmă, proiectul a trecut… unii au fost de acord, alţii nu, dar s-a ajuns la numărul de voturi necesar ca proiectul să treacă… iar în cazul angajaţilor CJ Timiş se vor aplica principiile legii unice a salarizării… Adică, angajaţii au pierdut sporurile şi se caută soluţii pentru a le da sub o altă formă. Ştefan Gogoşanu, liderul sindicatului CNS-Cartel Alfa, spune că vor merge în instanţă. Mişcări de protest, dacă vor fi, se vor întâmpla în luna ianuarie a anului 2010…
 

Comentarii

comentarii