Acasă Economic Angajatori din România se declară cei mai năpăstuiţi din lume

Angajatori din România se declară cei mai năpăstuiţi din lume

DISTRIBUIȚI

62% dintre angajatorii din România întâmpină încă dificultăţi în ocuparea anumitor poziţii, potrivit Studiului Manpower privind Deficitul de Talente pentru anul 2009. Studiul, realizat în primul trimestru, a avut la baza intervievarea a 39.000 de companii din 33 de ţări si teritorii. Cele mai dificile posturi pentru care angajatorii întâmpină dificultăţi datorită deficitului de talente de pe piaţa muncii sunt: muncitorii calificaţi, inginerii, reprezentanţii de vânzări şi managerii.
Manpower a intervievat 752 de angajatori români, Studiul Privind Deficitul de Talente 2009 indicând pentru ţara noastră faptul că 62% dintre aceştia au dificultăţi în ocuparea poziţiilor datorita lipsei de talente de pe piaţa muncii locale. România ocupa şi în acest an locul 1 în lume, cu cel mai ridicat grad de dificultate din cele 33 de ţări incluse în studiu la nivel mondial, cu 32 de procente peste media la nivel global, dar totuşi în scădere cu 11 procente faţă de rezultatele studiului din 2008.
La nivel global procentul de angajatori care au dificultăţi în găsirea de oameni potriviţi pentru a acoperi posturile disponibile s-a menţinut constant, cu o uşoară scădere, de la 31% in 2008 la 30% în 2009, deficitul de talente având în continuare o pondere semnificativă în ţări precum Romania (62%), Taiwan (62%), Peru (56%), Japonia (55%), Australia (49%), Polonia (58%) şi Costa Rica (48%). Această situaţie este mai puţin acută în ţări precum Irlanda (5%), Spania (8%), Marea Britanie (11%), China (15%) şi Cehia (17%).
Topul primelor 10 poziţii din România pentru care angajatorii au dificultăţi în acoperire, sunt: muncitori calificaţi, ingineri, reprezentanţi vânzări, manageri, poziţii în financiar – contabilitate, personal pentru hoteluri şi restaurante, bucătari / bucătari şefi, şoferi, specialişti IT (programatori / dezvoltatori), muncitori necalificaţi. În România, posturile de muncitori calificaţi şi de ingineri sunt cel mai dificil de ocupat pentru al doilea an la rând. Faţă de poziţiile top 10 din 2008, angajatorii identifică în 2009 o nouă poziţie dificil de acoperit – specialiştii IT, situată pe locul 9. Reprezentanţii de vânzări, managerii şi poziţiile pentru financiar – contabilitate rămân şi în 2009, ca şi în 2008, printre primele 5 tipuri de poziţii cu un grad ridicat de dificultate pentru a fi ocupate. La polul opus se află 38% dintre angajatorii romani care nu indică probleme în acoperirea poziţiilor necesare. Marja de eroare a studiului la nivelul ţării noastre este de +/- 3.6%.
Şapte din cele 10 poziţii la nivelul României se regăsesc şi in top 10 la nivel mondial, multe dintre ele fiind dificil de ocupat în majoritatea ţărilor. Topul primelor 10 poziţii la nivel global pentru care angajatorii au dificultăţi în acoperire, sunt: muncitori calificaţi, reprezentanţi vânzări, tehnicieni, ingineri, manageri, poziţii în financiar – contabilitate, muncitori necalificaţi, operatori producţie, poziţii de secretariat, administrative şi de suport, şoferi. „În ciuda crizei economice resimţite la nivel mondial, a ratei şomajului în creştere în majoritatea ţărilor şi a previziunilor de angajare mai puţin optimiste din ultima perioadă, angajatorii se confruntă în continuare cu un important deficit de talente pentru anumite poziţii cheie în companiile pe care le reprezintă. Rezultatele studiului arată discrepanţa dintre calificările necesare şi personalul calificat activ pe piaţa muncii,” spune Camelia Stănculescu, director general al Manpower România. „Atât companiile, cât şi angajaţii au provocări foarte mari în acest context. Angajatorii trebuie să se concentreze pe valoarea adăugată pe care fiecare angajat o aduce prin flexibilitate, proactivitate şi orientarea spre performanţă, pe lângă calificările şi experienţa pe care le are angajatul şi care sunt oricum baza obligatorie. O strategie privind resursele umane orientată în această direcţie este una dintre principalele chei de succes pentru o companie în lumea muncii contemporane,” afirmă Camelia Stănculescu.

Comentarii

comentarii