Acasă Economic Anul începe optimist pentru proprietarii de apartamente vechi din Timişoara

Anul începe optimist pentru proprietarii de apartamente vechi din Timişoara

402
DISTRIBUIȚI

Proprietari curajoşi la început de an în marile oraşe

Valoarea medie a Indicelui naţional imobiliare.ro pentru prima lună a anului, 1.031 euro/mp util, este uşor mai scăzută decât valoarea înregistrată la finalul anului trecut. Entuziasmul proprietarilor de apartamente vechi s-a manifestat mai puternic în prima jumătate a lunii, dar s-a temperat pe parcurs. Indicele calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară a înregistrat valori în creştere pentru Timişoara, Braşov, Constanţa, Ploieşti. Scăderi au fost înregistrate doar în Iaşi şi Cluj-Napoca. În Capitală, preţurile apartamentelor vechi au scăzut uşor, în schimb, s-au scumpit apartamentele noi. Optimismul proprietarilor alimentat de o creştere a interesului potenţialilor cumpărători în comparaţie cu ultima lună a anului trecut a avut ca rezultat creşterea preţului solicitat la multe categorii de apartamente. Totuşi, valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru prima lună a anului a ajuns la valoarea de 1.031 euro/mp util, cu 2 euro/mp (0,2%) mai puţin decât în decembrie 2010. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.213 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 15% mai mici. „După o serie de valori minime record înregistrate în majoritatea oraşelor analizate, luna ianuarie aduce primele răsturnări de situaţie. Cele mai mari creşteri au fost în Constanţa, +2,4%, Timişoara, +1,5% şi Braşov, +1,3%. Creşterea interesului cumpărătorilor s-a manifestat şi în evoluţia portalului: creştere de peste 80% a contactelor în luna ianuarie 2011 faţă de decembrie 2010”, sublinează Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Timişoara

Anul începe optimist şi pentru proprietarii de apartamente vechi din Timişoara. După 11 luni consecutive de scădere, în ianuarie 2011, preţurile apartamentelor din Timişoara înregistrează o creştere de 1,8%. Totuşi, valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată pentru prima lună din an, 799 euro/mp util, califică în continuare Timişoara drept oraşul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ a ajuns să fie de 16,2%, în uşoară scădere. În Timişoara, apartamentele vechi sunt cele care au dat tonul. Acestea s-au scumpit cu 2,8%. În acelaşi timp, preţul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a scăzut cu trei procente şi jumătate, coborând până la 804 euro/mp util, fiind atins un nou nivel minim pentru această categorie.
În ianuarie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 799 euro, cu 2,8% mai mult decât la finalul lui 2010. Apartamentele vechi cu patru camere sunt singurele care au înregistrat o scădere de preţ (-3,4%). Cel mai mult s-au scumpit garsonierele, cu 6,4%. Preţul apartamentelor cu două camere a crescut cu 3,1%, iar cel al apartamentelor cu trei camere a înregistrat o creştere de 1,3% faţă de luna decembrie. În comparaţie cu luna ianuarie 2010, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 9,2% în cazul garsonierelor şi 18,3% în cazul apartamentelor cu patru camere.

Bucureşti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti indică, pentru luna ianuarie, o valoare medie de 1.157 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în creştere cu 0,3% faţă de luna precedentă, sub influenţa evoluţiei preţurilor apartamentelor noi. În comparaţie cu prima lună a anului 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 12,5% mai mici. Tendinţa de uşoară creştere a fost resimţită la nivelul apartamentelor noi, cele vechi înregistrând o uşoară scădere. Preţul apartamentelor noi a crescut cu 1,1% în ultimele 30 de zile ale anului, în timp ce per ansamblu apartamentele vechi au înregistrat o scădere de 0,3%.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna ianuarie la valoarea de 1.327 euro/mp util, în creştere cu 1,1% faţă de luna decembrie 2010, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.312 euro. În comparaţie cu ianuarie 2010, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 10,8% mai mic. Cea mai dinamică evoluţie au avut-o garsonierele şi apartamentele noi cu două camere, care s-au scumpit cu 3,3%, respectiv 3,2% în ultimele 30 de zile. Preţul apartamentelor noi cu trei camere a înregistrat o scădere de 1,9% în prima lună a anului.
Luna ianuarie nu a adus însă modificări semnificative în ceea ce priveşte preţul apartamentelor vechi din Capitală. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.088/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,3% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 14,2% mai puţin decât la sfârşitul anului trecut. Variaţiile care au existat nu au depăşit 0,6%.

Braşov

Cu o creştere medie lunară de 1,3%, Braşovul se regăseşte printre oraşele care au cunoscut o evoluţie dinamică a segmentului rezidenţial în prima lună a anului. Conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are, pentru luna ianuarie, o valoare de 881 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,3% mai mult decât în luna decembrie 2010. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 6,7% mai mic. Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a urcat în primele treizeci de zile ale anului cu 2,1%, după o altă creştere de 2,5%, în decembrie, până la valoarea de 966 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, apartamentele noi sunt cu 5% mai ieftine. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari în luna ianuarie a ajuns la o medie de 876 euro/mp, cu 1,2% mai mult decât în decembrie.
În luna ianuarie, în Braşov, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,2%, preţul acestora urcând de la 866 euro/mp util până la o valoare medie de 876 euro/mp util. Garsonierele, pentru care cererea se menţine la un nivel mai ridicat, s-au scumpit în prima lună a anului cu 2,9%, în schimb, preţul cerut pentru apartamentele cu două camere a scăzut în ianuarie cu 0,6%. Apartamentele cu trei camere au înregistrat o creştere de 1,2%, iar cele cu patru camere s-au scumpit cu 5,9% în intervalul analizat. În comparaţie cu începutul anului 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 7,5% mai ieftine.

Cluj-Napoca

După o creştere uşoară înregistrată în ultima lună a anului trecut,, în ianuarie, preţurile apartamentelor au scăzut cu 0,8%. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca pentru prima lună a anului are o valoare medie de 985 euro/mp util. Valoarea actuală este foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni, în ianuarie 2010, diferenţa fiind de doar 0,9%. Scăderea de preţ a fost înregistrată atât la apartamentele vechi, cât şi la cele noi. Preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 0,3% în ultimele 30 de zile. Preţul apartamentelor noi a scăzut cu 0,5% în ianuarie până la 915 euro/mp util.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 1.011 euro/mp util, în prima lună a anului, în scădere cu 0,3% faţă de luna decembrie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu două camere, unde a fost constatată o scădere de 1,6%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,2% în ultimele treizeci de zile, în timp ce garsonierele au înregistrat o creştere de 0,3%. Valoarea actuală a preţurilor de strigare este apropiată de cea înregistrată la începutul anului trecut; preţurile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu până la 4,2% mai mici în comparaţie cu luna ianuarie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul garsonierelor.

Constanta

Constanţa este oraşul cu cei mai optimişti proprietari din România, preţurile apartamentelor scoase la vânzare aici au înregistrat cea mai mare creştere în luna ianuarie. Preţul mediu al apartamentelor din Constanţa a crescut cu 2,4% în prima lună din an. În ianuarie, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,8% de la 933 euro/mp util până la 959 euro/mp util. Tendinţa s-a manifestat şi în cazul apartamentelor vechi a căror preţ mediu pe metru pătrat util a înregistrat, în prima lună a anului, o creştere de 2,2%, atingând valoarea de 935 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa rămân, în medie, cu 10,6% mai mici.
Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere de 2,2% în luna ianuarie, atingând valoarea de 935 euro/mp util. La început de an, creşteri mai mari de preţ au fost înregistrate la apartamentele vechi cu două camere: 3,4%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1,4% în ultimele treizeci de zile, în timp ce proprietarii de garsoniere au redus preţurile cu 2,3%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu trei camere, 14,7%, iar cea mai mică, de 9,3%, apare în cazul apartamentelor cu două camere.

Iaşi

Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi, indică pentru luna ianuarie 2011 o valoare medie de 850 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 0,9%, faţă de luna decembrie. Asistăm, astfel, la cea mai mică valoare a preţurilor apartamentelor înregistrată în Iaşi în ultimii trei ani. În comparaţie cu începutul anului 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 7,8% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită în special în cazul apartamentelor noi al căror preţ a scăzut până la 956 euro/mp util în ultima lună. Comportamentul proprietarilor de apartamente vechi, însă, a fost diferit, preţul mediu solicitat la această categorie de apartamente a înregistrat o creştere de 3,8%, până la 811 euro/mp util.

Ploieşti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti, indică, pentru prima lună a anului, o valoare medie de 879 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Cu o uşoară creştere, 0,3% înregistrată în ultimele treizeci de zile, preţurile apartamentelor din Ploieşti au avut o evoluţie asemănătoare cu cele din Capitală. În comparaţie cu luna ianuarie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 14% mai mici.

Comentarii

comentarii