Acasă Eveniment Apelul DSP Timiş către autorităţi, medici şi populaţie, de luptă împotriva rujeolei...

Apelul DSP Timiş către autorităţi, medici şi populaţie, de luptă împotriva rujeolei şi rubeolei

DISTRIBUIȚI

DSP Sanatate P TimisDirecţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş face apel către profesioniştii din sistemul de sănătate (începând cu medicii de familie), publicul larg (cu precădere părinţii copiilor sub 9 ani, dar şi tinerii de 15 – 24 ani), să acorde Săptămânii Europene de Vaccinare (20 – 27 aprilie 2013) întreaga atenţie pe care o merită această problematică decisivă pentru sănătatea copiilor.

Cauzele bolii

Amintim că, în perioada 2011-2012, în judeţul Timiş a evoluat o epidemie de rujeolă (398 cazuri), în 2011, şi 173 cazuri, în 2012, evoluţie care numeric a fost sub valoarea incidenţei naţionale. Dr. Kalliope Silbeberg, coordonator programe din cadrul DSP Timiş, a precizat că nu au fost înregistrate cazuri de deces prin rujeolă. Cauzele care au determinat apariţia cazurilor de rujeolă au fost: evoluţia multianuală ciclică a bolii şi acoperire vaccinală necorespunzătoare, de 83,04%, care este sub valoarea optimă recomandată de OMS, fapt ce a dus la selectarea de comunităţi-indivizi receptivi la îmbolnăvire. Din analiza cazurilor de îmbolnăvire pe grupe de vârstă, reiese că în procent de 88,31-90% din cazuri, boala a apărut la copii nevaccinaţi. Acoperirea vaccinală necorespunzătoare are următoarele cauze: neprezentarea la vaccinare – 43,5%; refuzul vaccinării – 30,95% şi contraindicaţii medicale – 25,39%. “În această situaţie este necesară conjugarea tuturor eforturilor şi implicarea  tuturor actorilor angrenati pentru atingerea si depăşirea acoperirii vaccinale minime recomandată de  OMS”, a spus dr. Kalliope Silbeberg.
Cu ocazia Săptămânii Europene de Vaccinare 2013, în judeţul Timiş, DSP Timiş organizează trei evenimente:
1. O microcampanie de vaccinare în rândul populaţiei la risc comunitar (etnia romă) în Colonia Măguri – Lugoj.
2. Distribuire de materiale informative în rândul populaţiei.
3. Informarea populaţiei prin intermediul mass-media, despre beneficiile vaccinării.

Obiectiv: eliminarea completă a rujeolei şi rubeolei

Dr. Silbeberg a mai subliniat că Săptămâna Europeană a Vaccinării are drept temă în 2013 eliminarea pe continentul nostru a rujeolei şi rubeolei. În 2011, 141 ţări (73%) din 194 introduseseră în programele naţionale de imunizare a doua doză (la 7 ani) de vaccin -rujeolic. Până la sfarşitul lui 2011, vaccinul -rubeolic fusese introdus în 130 ţări, faţă de 83 în 1996. În ţara noastră, după o creştere de aproape 25 ori a incidenţei rujeolei şi de aproape 13 ori a incidenţei rubeolei în 2011 faţă de 2010, statisticile epidemiologice din intervalul noiembrie 2011 – octombrie 2012 indică o situaţie staţionară la un nivel critic în privinţa rujeolei şi o situaţie foarte critică în privinţa rubeolei, plasându-ne printre ţările cu cea mai mare incidenţă în contextul celor 29 de ţări UE (UE 27, plus Norvegia, Islanda).
Incidenţa crescută a rubeolei şi rujeolei în România este legată de gradul redus de acoperire vaccinală la toate vârstele: ceva mai mult de  90 %  în 2011 şi semnificativ  sub ţinta de 95 %  stabilită de OMS.

Comentarii

comentarii